Megint sok pécsi állat ijedt meg a szilveszteri tűzijátéktól, több azóta is kóborol…

2020-ban még a szilveszter is szinte mindenkinél más volt, mint általában. A koronavírus-járvány miatt például olyan óvintézkedések is születtek, amelyek a tűzijátékra vonatkoztak, sőt elmaradt a hagyományos buli a Széchenyi téren is. Ennek sok állatbarát kifejezetten örült. Mi pedig azt feltételeztük, hogy mivel sokan otthon várták az újévet, valamint jóval kevesebb volt a durrogás is az utcákon, talán végre kevesebb volt a dolga 2021 hajnalán és első óráiban a pécsi állatmentőknek. Lássuk, beigazolódott-e feltételezésünk. 

hirdetés
Uránia Mozi

A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület azt válaszolta lapunknak, hogy hozzájuk idén valóban kevesebb elkóborolt állat került be.

Mint írták:

„szerintünk valószínűleg többen voltak otthon, ezért jobban figyeltek az állataikra.”

– Elveszett kutyákat keresnek, ilyen bejelentések voltak, nagyjából úgy, mint tavaly. Tapasztalataink szerint lehet egy-két napos, esetleg hetes eltérés a szökés és a megtalálás között – fejtették ki.

Néha igazi csoda kell ahhoz, hogy egy elszökött kedvenc hazataláljon

Ezzel ellentétben Feleki Anita, a Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány önkéntes segítője gyakorlatilag végigdolgozta a szilvesztert, hiszen – mint arról írtunk is – az állatvédők felmentést kaptak a kijárási tilalom alól erre a napra. Sajnos neki nem voltak túl pozitív tapasztalatai.

„Egyáltalán nem volt kevesebb az elkóborolt állat a szigorítások miatt. Rengetek kutya még ma is az utcán van. a gazdik még mindig borzalmasan felelőtlenek, ebben sincs változás évek óta”

– foglalta össze tapasztalatait.

Mint mondta, négy talált kutyáért ment el személyesen, melyek – egyébként csakis az állatmentők kitartó munkájának hála, hiszen nem mindegyiknek volt regisztrált mikrochipje – azóta biztonságban hazakerültek. Emellett egy elütött ebhez is sietett, azt azonban már sajnos nem lehetett megmenteni.

Feleki Anita felhívta a figyelmet rá, hogy rengeteg a mikrochip nélküli kutya, holott egyébként évek óta kötelező ezzel ellátni a kedvenceket. Sőt, mint mondta, a regisztrált chipek esetében is többször előfordul, hogy hiányosak vagy nem aktuálisak a tulajdonos adatai, amiben az állatorvos is hibás.

Nagyon fontos, hogy jó adatok szerepeljenek a rendszerben

Ugyan a szilveszteri állatmentő ügyeletben a Baranyai Radikális Állatvédő Alapítvány önkéntesei – egy vírustól megbetegedett több védencük gondozása mellett – nem tudtak részt venni, de megkeresésünkre elmondták:

látták, hogy szinte 10 percenként kerültek fel a közösségi oldalakra posztok, a petárdázás miatt elszökött kutyákról.

– Ez borzasztóan sajnálatos, mert minden évben kampányolnak az állatvédők, hogy a gazdik figyeljenek oda: vigyázzanak a kutyáikra, helyezzék őket biztonságba legalább arra az egy éjszakára. A rémült állat sokszor olyan dolgokra képes, melyekről a gazdiknak fogalma sincs. Ezért kérjük, hogy az udvaron tartott kutyákra különösen figyeljenek oda, vigyék be magukhoz, vagy ideiglenesen szállásolják el őket egy zárható helyiségben. Ennek ellenére rengeteg a rémült, otthonról elmenekült kutya, melyeknek sajnos a nagy része sosem kerül haza élve – vélekedett Dezső Kármen, alapítványi elnök.

Sok macska is fél a durrogástól

Mi a mindezekből levonható következtetés? Az ijedtségből fakadó szökést szerintünk elég egyszerű lenne elkerülni: a kedvencnek kell egy regisztrált mikrochip aktuális adatokkal, valamint egy szerető gazda, aki vigyáz rá szilveszterkor és az év minden napján.

Ha háziállatunk mégis elszökött, íme a Pécsett működő szervezetek, melyek segíthetnek a nyomára akadni: 

Korábbi cikkünkben néhány tanácsot adtunk a gazdáknak, hogyan vigyázzanak kedvencükre újévkor. Ezeket érdemes mindig szem előtt tartani:

Pécsett tavaly extrém sok állat tűnt el szilveszterkor, idén ne legyen így