Mi lehet ez a fura izé a pécsi állatkert terráriumában?

Bizony, jócskán akadnak a pécsi zooban olyan fajok, amikről jobb híján csak tippelni tudnánk, hogy micsodák is tulajdonképpen. Az egyik ilyen a képen látható csöves anemóna, amely egyébként a medúzák és a korallok távoli rokona. Mutatjuk, mit érdemes tudni az akváriumok lakóiról. 

A Pécsi Állatkert Akvárium-Terrárium részlegének nagy előnye, hogy időjárásálló: télen-nyáron egyaránt kellemes klíma fogadja itt látogatóinkat, így a mostani, zord időjárás során is érdemes ide betérni. Ezen kívül mindig találhatnak itt újdonságot a vendégek: egyre csak szaporodik például a porcelánsügér-csapat.

A terrárium egyik legszínpompásabb lakója a lila királyhal, mely magyar nevét feltűnő, lila színezetéről kapta.

A legkisebb tengeri akvárium új jövevényei között két olyan faj is akad (a lila királyhal és a csöves anemóna) amelyeket korábban még nem mutattak be a pécsi állatkertben.

A csöves anemónák (a magyar nyelvben olykor csőanemóna néven is találkozhatunk velük) a medúzák és a korallok távoli rokonai: hozzájuk hasonlóan a csalánozók közé tartoznak. A csőanemónák ragadozók, nem képesek fotoszintetizálni, elsősorban apró, planktonikus élőlényekkel táplálkoznak. Csípésük a többi anemónához képest viszonylag erős. Ha valami miatt a külső burok megsérül, az anemóna képes azt elhagyni és új lakhelyet építeni magának.

A korábban az akváriumban élő Wurdemanni-garnéla nemrég másik bemutatóba költözött, mivel ez a faj hajlamos a csőanemónak elfogyasztására. Helyére egy közeli rokon, de az anemónákkal szemben barátságosabb faj egy példánya, egy tisztogató garnéla költözött. A tisztogató garnéla mindenevő, növényi eredetű táplálékot is fogyaszt, de táplálékát elsősorban állati eredetű táplálék alkotja. Megeszi a dögöt, sőt, a saját vedlését is. Az akváriumi közösség hasznos tagja, elfogyasztja a lehulló ételmaradékokat, az algákat, valamint a tisztogató halhoz hasonlóan a halakat is megtisztítja külső élősködőiktől.

Még több részlet az érdekes állatokról és növényekről az állatkert honlapján, IDE kattintva található. 

hirdetés

Hirdetés