Mit tegyünk a madáretetőkbe és mivel okozunk több kárt, mint hasznot?

A téli etetés rendkívül fontos, hiszen tavasszal és nyáron sok lehetősége nyílik a madaraknak táplálékot találni, azonban a hó elfedi előlük a finom magvakat és bogyókat, a fagy pedig olyan keménnyé teszi a földet, hogy a földön keresgélő fajok nem férnek hozzá az életmentő férgekhez sem. 

Az egyik legfontosabb szempont a téli madáretetés során a folyamatosság Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának irodavezetője szerint, aki hasznos tanácsokkal látott el minket a témában. Körülbelül – az időjárási viszonyoktól függően – november végén kell elkezdeni a téli madáretetést, és egészen március közepéig folyamatosan fel kell tölteni a madáretetőket, ha egyszer rászántuk magunkat. Vagyis a hideg, esetleg havas hónapokban mindig legyen kitéve valamilyen elemózsia, ha jót akarunk tollas barátainknak. Amikor ugyanis leesik a hó, a madarak nehezen találnak más táplálékot az etetőn kívül és könnyen elpusztulhatnak, amennyiben ott nem találnak ennivalót.

Viszont túlzásba se essünk, tavasszal és nyáron semmiképp ne folytassuk az etetést, hiszen ezzel csak ártunk a madaraknak. Egyrészt elvonjuk őket a természetes táplálékforrásuktól, ezzel gátolva a hasznos rovarirtó tevékenységüket. Másrészt fiókáikat is az etetőből zsákmányolt élelemmel kezdik majd etetni, akiknek viszont szükségük lenne a szülőmadarak által összegyűjtött fehérjében gazdag táplálékra, mint például rovarokra, férgekre.

Ha szoktatni szeretnénk a madarakat az etetőhöz, elkezdhetünk korábban is eledelt kitenni, de csak kisebb mennyiségben. Aztán ha beköszönt a hideg, töltsük fel alaposan az etetőket!

Milyen etetőt használjunk?

Erre a célra gyakorlatilag bármi megfelelhet, mindenki a saját lehetőségei és ízlése szerint válogathat. Nyilván jobb és esztétikusabb természetes anyagból készíteni az etetőt, de ha egy PET-palackon nyílást vágunk és megtöltjük magokkal, az is teljesen megfelel a célnak. Hogy dúcetetőt, ablaketetőt használunk, vagy csak egy védett helyen az ablakpárkányra szórjuk a magokat, az szinte mindegy.

Amire mindenképp figyeljünk, hogy kertben csakis nyílt terepen helyezzük el az etetőt, ahol a madarak időben észre tudják venni lakmározás közben a feléjük közelítő macskákat, karvalyokat, vagy más ragadozókat. Ha rigóink, vörösbegyeink is vannak, érdemes az etető alá, a földre is elhelyezni néhány félbevágott almát, főtt sárgarépát és egyéb zöldséget, húsmaradékot, mert amikor már fagyott a talaj, nem tudnak hozzáférni az avarban rejtőzködő férgekhez.

Mit tegyünk az etetőbe?

Főleg a magevő énekesmadarak számára fontos, hogy zsír- vagy olajtartamú etetőanyagot használjunk. A legjobb a napraforgómag, ezt kivétel nélkül minden madár szereti. Ha van tökmagunk, férges dióbelünk, ezek is nagyon jók erre a célra.

Ha más lehetőségünk nincs, csak búzát vagy kukoricát kitenni – amik liszttartalmú magok – készüljünk fel rá, hogy arra csak verebek és galambok fognak jönni. Ezeket a cinegék, pintyek és más fajok nem eszik meg.

A disznóvágásból maradt zsiradék, faggyú, szalonna is remek táplálék a madaraknak, csupán arra kell odafigyelni, hogy ne legyen sózott vagy fűszeres. Ezekből egy-egy darabot a fákra felfüggesztve kell kihelyezni.

A kenyérrel nagyon vigyázzunk!

Alapvetően két szabályt kell észben tartanunk, ha nem akarunk ártani a madaraknak. Kerüljük a fűszerezett, sózott anyagokat és a nedves kenyeret. Vagyis, tehetünk ki – más lehetőség híján – száraz kenyérmorzsát, de csak annyit, amennyit azonnal el tudnak fogyasztani a madarak. A nedves, penészes kenyértől ugyanis könnyen gyomorhurutot kaphatnak, amivel a pusztulásukat okozhatjuk. Egyébként a kenyérrel elsősorban a galambokat és verebeket fogjuk etetni, hiszen a többi madár nem igazán fogyasztja el. Tehát ha van más lehetőség, inkább kerüljük a kenyér felhasználását.

Télen se feledkezzünk meg a madarak itatásáról!

Az itatás ugyanolyan fontos, mint az etetés. A száraz magok elfogyasztása után a madaraknak innivalóra is szükségük van, így minden esetben helyezzünk el itatót is az etető mellé. Ezt fürdésre is használni fogják még a leghidegebb napokon is. Az itatót folyamatosan tisztán kell tartani, a befagyott vizet fel kell törni, és gondoskodni kell, ha szükséges, naponta akár többször is a vízutánpótlásról.