Műanyagmentes vásárlás: Pécsen még nem divat, pedig fontos!

Bár mindenki számára ismertek és elrettentőek azok a felvételek, amik az óceánokban úszó szemétszigetekről készülnek, mégsem érezzük még saját bőrünkön, hogy akár mi, pécsiek tehetnénk azért, hogy kevesebb műanyagot használjunk. 

hirdetés
Magyarországon egyre inkább nyitnak a környezettudatosság felé, de még viszonylag gyerekcipőben járnak. Borsós Zsófia, a pécsi Öko-Kuckó Oktatóterem és Játszóház szakmai vezetője és környezeti nevelő elmondta, a műanyag zacskók mennyiségének csökkentése nagyon fontos előrelépés lenne, de érdemes a teljes képet szemlélni.
Ha a műanyag zacskókat be is tiltják, mi lesz a többi műanyag csomagolással a boltokban? Ott vannak a PET palackok, a műanyag tejfölös poharak…
Annak, aki fenntartható módon szeretne élni, a vásárláskor is ügyelnie kell rá, hogy milyen termékeket választ. Fontos előnyben részesíteni az újrahasznosított, újrahasznosítható, természetes alapanyagokból készített, egynemű csomagolású árukat. Sokan nem fogadják el a műanyag zacskót, vászonszatyorral, kosárral járnak a piacra, boltba. Sokszor azonban a nem megfelelő csomagolású termék kiválasztása miatt rengeteg hulladékot viszünk haza. Érdemes előnyben részesíteni a nagyobb kiszerelést, megvizsgálni a csomagolás összetételét, a termékcímkéket. Ma már Magyarországon is sokat hallunk csomagolásmentes boltokról – bár Pécsett sajnos egyenlőre nincsen tudomásunk ilyenről –, jó lenne, ha bizonyos termékeknél teljesen mellőzni lehetne a gyári csomagolást, tette hozzá a szakértő.
Szépek, moshatóak és környezettudatosak egyben a különböző méretű zsákok (Fotó: hulladekmentes.hu)
Mi lenne a megoldás, vannak-e alternatív csomagolási technikák amikkel ténylegesen eltűnhetne a műanyag? 
A műanyag kiváltása, alternatív csomagolási technikák alkalmazása, valamint a gyorsabban lebomló műanyaggal kapcsolatos fejlesztések elengedhetetlenek Borsós Zsófia szerint.
Azonban a hulladék témájában az alap a megelőzés. Illetve annak a tudatosítása, hogy elegendő, ha csak azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van. Fontos, hogy vásárláskor ügyeljünk arra, hogy ne vigyünk haza szemetet, felesleges termékeket, csomagolásokat. Érdemes keresni a természetes alapanyagú, tartós, javítható berendezéseket, eszközöket. A reklámok ösztönöznek bennünket a túlfogyasztásra, de megismerve a trükköket, könnyen ellenállhatunk a késztetésnek. Ezt követi csak az ismételt használat, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítása. Az alap mindig a megelőzés, hangsúlyozta.
   

Az ember otthon, háztartásában mit tehet, hogy kevesebb hulladék, illetve műanyaghulladék keletkezzen? 
A legjobb, ha minél kevesebb műanyag kerül be a háztartásba, sok helyen már az üzletekben is megengedik, hogy saját dobozba, szatyorba tegyük a megvásárolandó terméket. Például a gyümölcsöt, zöldséget. Emellett használhatunk tartós textil szalvétát, uzsonnacsomagolót, termoszt és újratölthető palackot, hogy kiváltsuk az eldobható, egyszer használatos társaikat.
Zöld nevelés már az oviban?
Pécsett sok intézmény elnyerte a Zöld Óvoda címet, ezekben az óvodákban sok esetben arra is figyelnek, hogy a gyerekeket természetes anyagok vegyék körül. A játékokat lehetőség szerint fonott kosárba, fa ládába gyűjtik össze. Az óvodások megtanulják, hogy a tartós fa és textil játékokkal, vagy a saját készítésű, újrahasznosított eszközökkel is jót lehet játszani. Aki ilyen környezetben nő fel és a vásárláskor a szülei sem kérnek szatyrot, az felnőttként is tudatosabb lesz. A fenntarthatóság egyik pillére éppen ez a szemlélet elsajátítása.
Már fiatal korban sokat tanulnak a gyerekek a környezetvédelemről (Forrás: Öko-Kuckó Facebook)