Ne vegyünk állatot, nagyon várják az álomgazdit ezek az édes szőrmókok!

Nem véletlenül mondják, hogy a nehéz körülmények közül örökbe fogadott állatokból válnak a leghálásabb, legragaszkodóbb társak, akiket csak kívánhat magának az ember. A megmentett, azonban régóta menhelyen vagy állatvédő szervezet telephelyén élő, esetleg idősebb vagy problémás fajtájú védencek pedig szinte elképzelhetetlen mértékben vágynak a szeretetre. Lapunk fotóriporterével nyakunkba vettük a várost és ellátogattunk a Pécsett működő állatvédő szervezetekhez, akiket arra kértünk, mutassanak be néhány “kisöreget”, hátha általunk szerető családra találnak.

hirdetés

Elsőként a Hachiko Állatvédő Egyesület. Menhely fogadott minket, akik 2016 óta összesen 497 állatnak találtak már otthont. Mint megtudtuk, különböző körülmények közül és okok miatt kerülnek hozzájuk állatok: a gazda halála, a gyepmesteri telepre vagy az utcára kerülés, a kegyetlen bánásmód is szerepel például egy-egy kutya vagy macska élettörténetében, de olyan eb is akad a menhelyen, amit égő épületből mentettek ki.

53 macskának és 29 kutyának biztosítanak jelenleg is otthont több telephelyen; ez utóbbiak legtöbbje szaporítás áldozatainak leszármazottja, a staffordshire terrier valamely más fajtával való keveredéséből született. Szerencsére akadnak olyan emberek, akik kifejezetten idős vagy több törődést igénylő kedvencet választanak maguknak, vagyis olyat, aki egyébként senkinek sem kell. Erre azonban kevés példa van, a legtöbben csak a kisállatokat és a különleges jószágokat keresik.

Lássunk néhány édes szőrmókot, akik régóta várják álomgazdájukat…

Mami, a 8 éves szeretetcsomag

A német juhász keverék kutya korábbi gazdája halála után gyepmesteri telepre került, onnan hozták el a pécsi állatmentők. Ennek azonban már 1 éve, Mamit azóta senki sem fogadta örökbe. Habár a kedves kutyus daganatos beteg volt, a menhely munkatársai és állatorvosuk gondoskodásának hála ma már egészséges. Emberekkel nagyon jól kijön, más kutyákkal azonban nem igazán, így olyan helyre nem kerülhet, ahol már van házi kedvenc.

Füles, aki a biztos haláltól menekült meg

Szintén német juhász felmenővel is rendelkezik valószínűleg ez a hihetetlenül kedves eb. Amint megtudtuk, lehetséges, hogy korábbi kegyetlen tulajdonosa megpróbálta felakasztani, ezért rendkívül sok időbe telt, mire pórázt tudtak tenni rá és a bizalmába férkőztek az állatmentők. Szerencsére azóta jól kijön a legtöbb emberrel és fajtatársával is a négyéves kan.

Dupla dinamit: Kopi és Tapi 

Tacskó és staffordshire terrier alkalmi románcából született a két eb, anyjukkal együtt kerültek 3 éve a pécsi menhelyre. Hatalmas a mozgásigényük és nagyon öntörvényűek, azonban rendkívül kedves kutyák. Az biztos, hogy keménykezű gazda kell melléjük, de minden törődést meghálálnak, őrzik a házat és a végsőkig védik szeretteiket. A fiú-lány kutyatesók csak együtt fogadhatók örökbe, ami ugyan megnehezíti a gazdisodást, azonban fontos: Kopi és Tapi ugyanis iszonyatosan ragaszkodnak egymáshoz, külön kennelbe sem tudják őket tenni, mert sírnak a másik után.

A szeretetéhes anyuka, Héra

Bújós, tüneményes kutyáról van szó, ami emberrel és más ebekkel egyaránt jól kijön. Macskákat és szárnyasokat azonban nem tűr meg maga körül. Éppen csak leellett, mikor 3 éve Kopival és Tapival együtt menhelyre került. Nagyon vágyik a szeretetre a szintén staffordshire terrier keverék kutyus.

Zsömi altatás elől menekült meg

A 8 éves öregfiú ott jártunkkor gyakorlatilag szinte métereket ugrált felfelé, igazi energiabomba. Kedves és szinte minden fajtatársával is jól elvan, akár más kutya mellé is vihető. Házőrzőként is kitűnően helytáll, de nagyon ragaszkodik az emberekhez és imád játszani.

Pepe kész gyönyörűség, mégsem fogadja be senki

Szomorú sorsú a szépséges hároméves Pepe, neve ellenére nőstény kutya. Gazdája bent égett abban az épületben, melyből az ebnek sikerült valahogy kimenekülnie. Kezdetben emiatt nagyon rossz lelki állapotban volt az állat, mára azonban – embert és állatot egyaránt szerető – boldog szőrgolyó. Azt, hogy vajon milyen fajták keveréke, tulajdonképpen a menhelyen sem tudták megállapítani, de egy biztos: nagyon különlegesen néz ki. Habár sok jelentkező volt már rá, valami miatt eddig mégsem fogadta be senki. Társaival együtt ő is nagyon vágyik a szerető családra.

Minden egyes állat ivartalanítva, oltva, tesztelve vár szerető gazdájára. Fontos viszont tudni, hogy csak kinti-benti tartásra adják oda őket a menhely üzemeltetői. Emellett elvük az is, hogy az állat választja a gazdát, vagyis ha valami miatt a személyes találkozáskor “nem működik a kémia”, nem jöhet létre az örökbefogadás.

– Rengeteget gondolkoztam rajta, mi lehet az oka annak, ha egy állatot hosszú ideig nem fogadnak be. Arra jutottam, hogy a személyes találkozás nagyon fontos. Ugyan folyamatosan posztolunk róluk, de ahogy az embereknél, úgy védenceink között is vannak, akik egyszerűen nem fotogének. Szerintem nincsen csúnya kutya vagy macska, de mégsem mindig adja vissza jól a kép. Ha viszont eljönnek hozzánk a potenciális örökbefogadók, rengetegszer előfordul szerencsére, hogy a találkotáskor beleszeretnek egy előzőleg, a kép alapján nem olyan szimpatikus állatba – fejtette ki Pintérné Irén, az egyesület egyik alapítója. Hozzátette, minden örökbeadott pártfogoltjuk életútját követik azután is, hogy az gazdára talált.

“Nincsen hálásabb a menhelyi, kidobott vagy talált állatnál. Mindenkinek ajándék ilyet befogadni, mert az állatnak nagyon jó, a gazdának pedig még jobb: az új kedvence az élete árán is megvédené és örökké ragaszkodik majd hozzá”

– hívta fel a figyelmet az állatszerető pécsi nő.

Hogy segíthetjük az egyesület munkáját?

Bármilyen segítséget szívesen fogadnak, legyen szó anyagi támogatásról, vagy tárgyi adományokról: táp, takarók és törölközők, vödrök, etetőtálak mindig jól jönnek. Emellett nagyon nagy segítség, ha lelkes állatbarátok sétáltatni érkeznek hozzájuk, hiszen az egyesületi tagok nem tudnak eleget foglalkozni az állatokkal még úgy sem, hogy minden szabadidejüket velük töltik. A sétáltatás nagyon fontos, hiszen az állatoknak nagy a mozgásigénye.

Költözniük kell…

Sajnos a jelenlegi telephely nem az egyesület tulajdona és hamarosan távozniuk kell védenceikkel együtt, a területet ugyanis elárverezik. Hogy hová szállítják majd át a kutyákat, arra egyelőre nincs megoldás.