Néggyel bővült a pécsi mókusmajomcsapat!

Szinte már hagyománynak számít a Pécsi Állatkertben, hogy késő ősszel, legkésőbb december elején új jövevények érkeznek a mókusmajomcsapatba. Idén sincs ez másként, hiszen az elmúlt időszakban összesen 4 kicsi született a népes családban.

A kölyköket egyelőre még nehéz megpillantani (fényképeket készíteni róluk pedig még nehezebb), hiszen ilyenkor még idejük nagy részét anyjukba kapaszkodva töltik. A csapatban több nőstény is vemhes még, így könnyen elképzelhető, hogy  a közeljövőben újabb kölykök fogják követni a most született kicsiket. Érdekesség, hogy akárcsak a természetben, a pécsi zooban is megfigyelhető, hogy a nőstények majdnem egyszerre szülik meg kölykeiket.

hirdetés

Különleges látvány, hogy az egyik anyuka néha két kicsit is hordoz hátán. Ezek azonban két különböző anyától született kölykök: a mókusmajmoknál ugyanis nagyon ritka az ikerellés, mivel a majmok világában a különböző mókusmajom-fajok újszülött kölykei számítanak a legnagyobb méretűnek az anya testéhez képest.

Valószínű, hogy a pécsi állatkertben lakó egyik nősténynek kevés teje van, így az egyik, szintén újszülöttet nevelő csapattársa néha átveszi dajkálni a kölykét, aki később visszakerül az anyához.

A mókusmajmoknak több faja ismert, melyek mindegyike Közép-és Dél-Amerika lakója. A fajok pontos számáról eltérőek a vélemények, azonban a legtöbb taxonómus egyet ért abban, hogy a mókusmajmokat legalább 5 különálló faj és számos alfaj képviseli. A Pécsi Állatkertben a közönséges mókusmajom (Saimiri sciureus) kerül bemutatásra, mely – mint a neve is mutatja – a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező és a legnagyobb egyedszámú faj.

Ennek ellenére  fennmaradását az illegális állatkereskedelem és az erdőirtás veszélyezteti. Az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik a fajt. A pécsi zooban 1999 óta élnek mókusmajmok, és nagy örömükre a csapat rendszeresen szaporodik. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a most született piciknek mi lesz a sorsa, ha felnőnek: ezt valószínűleg a mókusmajmok EEP-programjának fajkoordinátora fogja eldönteni.

A mókusmajmok gyerekkora rövid: mivel a nőstényeknek minden évben születhetnek kölykei, a fiataloknak egy éve van felnőni és önállóvá válni. A tavalyi kölykök még könnyen megkülönböztethetőek a felnőttektől, hiszen jóval kisebb méretűek náluk. A téli, hideg időszakban a majomcsapat ideje legnagyobb részét a fűtött belsőben tölti, ahol egy nagy üvegablakon belesve láthatják őket a látogatók. Kedvező időjárás esetén azonban a téli hónapokban is szívesen tartózkodnak az állatok a külső kifutóban.

Hirdetés