Pécsiek, méhecskehotelt mindenkinek!

Egyre több helyen olvasni róla, hogy a Föld élővilágának fennmaradásához kulcsfontosságú méhek sorban pusztulnak el a legkülönbözőbb okokból. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ezért nemrég arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy február vége a legalkalmasabb időszak az úgynevezett méhecskehotelek elkészítésére és kihelyezésére. Ezekkel ugyanis segíthetjük bolygónk védelmében a szelíd beporzók szaporodását.

Az európai méhpopuláció sajnos haldoklik, és egyre nő a kihalással fenyegetett beporzófajok száma is. Ezek fő okai pedig sajnos emberi tevékenységekben keresendők, írtuk korábbi cikkünkben.

A hasznos kis rovaroknak rengeteg különböző faját ismerjük, közülük a szelíd fajok jelenléte alapvető a növények beporzásában, amit a házi méhek egymagukban nem tudnak elvégezni. Az úgynevezett méhecskehotelek létrehozásával bárki hozzájárulhat a földi élethez elengedhetetlen méhek szaporodásához.

Méhecskehotelnek alkalmas minden 2–10 milliméter átmérőjű, legalább néhány centiméter hosszú, cső alakú, lehetőleg természetes anyag (például különböző náddarabok) vagy tárgy (például egyes régi téglatípusok), amibe az alábbi képhez hasonlóan lyukak fúrhatók.

Az MME szerint azért fontos már február végén elkészíteni a hoteleket, mert a többnyire bundás testű méhek a telet követően a legkorábban aktívvá váló rovarok közé tartoznak. Vagyis március elejétől már keresik a megfelelő lakóbölcsőket maguk és utódaik számára.

A hoteleket szinte bárhová elhelyezhetjük, a legfontosabb az esőtől védett, napos, keleti-délnyugati fekvésű helyszín. Lehet ez ablakpárkány, erkély, tornác, udvar, közterület, az opciók végtelenek. A legjobb pedig az egészben, hogy egy jól elhelyezett, strapabíró méhecskehotel lakói évről évre visszatérnek és helyettünk még kitakarítják, tatarozzák is a bölcsőjáratokat.

Íme egy jó példa, bővíthető méhecskehotelre:

Forrás: MME.hu