Ritka, gyönyörű orchideákra bukkantak a Mecsekben

Amatőr botanikusok fedeztek fel egy jelentős, eddig ismeretlen orchideaállományt a Mecsek egy kaszálórétjén. Csaknem 100 különleges, virágzó méhbangótövet találtak egy viszonylag kis területen – erről számolt be a Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldalán, a természetbarátok nagy örömére. 

Mint írják, a méhbangó (Ophrys apifera) a hazai orchideák egyik ritka és szép képviselője, virágzó töveit megtalálhatjuk a lápréteken, pusztafüves lejtőkön, sziklagyepekben is, ha június első felében ilyen vidékeken járunk.

A szakértők számára már ismert volt, hogy a Nyugat-Mecsekben előfordul ez a gyönyörű, hazánkban fokozottan védett faj, de eddig csupán néhány, maximum 10 tövet fedeztek fel évről évre.

Most viszont a Mecsek egy kaszálórétjén egy nagyobb állományra, mintegy 100 tő kis virágra bukkantak a botanikusok egy viszonylag kisebb területen.

Hatalmas természetvédelmi értéke van a méhbangónak, 250 ezer forint, így az előkerült állomány minden szempontból jelentős. A nemzeti park igazgatóságának munkatársai megtették a szükséges lépéseket, hogy megvédjék a növényeket a területen.

Felvették a kapcsolatot a gazdálkodóval, hogy tolja el a tervezett kaszálásokat, hogy a virágzó méhbangók magot érlelhessenek.

Íme a teljes poszt:

Forrás: Völgyi Sándor/Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook

Hirdetés