Te szelektálod otthon a szemetet?

Az EU a jövő évet jelölte ki határidőként arra, hogy tagállamai az országuk teljes hulladékának felét újrahasznosítsák. Magyarországon az Európai Bizottság legutóbbi ellenőrzése alapján 2016-ban a szemét 35 százaléka hasznosult újra, a kitűzött cél 50 százalék lenne.

hirdetés

Egy tavaly szeptemberben, az Európai Biztosság által kiadott dokumentum szerint az EU célja, hogy tagállamainak segítsen teljesíteni a 2020-as határidőig feladatukat, miszerint összes hulladékuk felét újra kell hasznosítani. A korábbi határidő 2016 volt, ezt tolták ki.

Ugyanakkor a felméréseket olyan országok szakértői végzik, amelyek szemetük jelentős részét külföldre – például Magyarországra is – szállítják, vagy szállították. Köztudott például, hogy néhány éve Németországból több száz tonnányi hulladékot hoztak be kamionokkal hazánkba.

Pécsett tíz év távlatában, a szelektíven begyűjtött hulladék mennyisége megduplázódott, a város területéről a közszolgáltatás keretében összegyűjtött összes hulladéknak mintegy 27 százalékát teszi ki a szelektív szemét, tudtuk meg a Dél-Kom Nonprofit Zrt. hulladékkezelő cég vezetőjétől, Mayer Edittől.

Pécsett 1998 óta van lehetőség a hulladékok szelektív gyűjtésére, a szelektív gyűjtő szigetek száma 195 vegyes- és 209 üveggyűjtő. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a gyűjtőszigetes és a házhoz menő gyűjtés alkalmazásával szelektíven gyűjtik be a papír-, a műanyag-, a fém-, az üveg-, és a zöldhulladékot, illetve előre meghirdetett lomtalanítás keretében a háztartási lomot. A lakosság még 3 hulladékudvarban is le tudja adni a szelektíven gyűjtött veszélyes és nem veszélyes hulladékokat.

A Mecsek-Dráva Program keretében 2013-tól kezdve folyamatosan fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét, így a házhoz menő szelektív gyűjtést is. 2007-hez képest 2014-ben megnégyszereződött, 2014-hez képest 2018-ra megötszöröződött a házhoz menő gyűjtés során begyűjtött szelektív hulladék mennyisége.

– Sajnos sokszor előfordul, hogy a lakosok szennyezett hulladékot dobnak a gyűjtőszigeteken lévő, illetve a kiosztott kukákba. Sőt, az is, hogy olyan hulladékot dobnak a szelektív gyűjtőedényekbe, amit nem szabadna. Emiatt a válogatóműben a szelektív gyűjtésből származó hulladékoknak az idegen anyag tartalma jelentős – mondta el Mayer Edit lapunknak.

Pécsen egyébként éppen a héten jelentették be, hogy további szemetesautókat vásárol Pécs, így már olyan területeken is elindulhat a szelektív gyűjtés, ahol eddig erre nem volt lehetőség.

Hirdetés