Tényleg lesz vasárnap éjjel szuperhold, vérhold, farkashold és holdfogyatkozás is?

Egyszerre lesz szuperhold, vérhold, farkashold és holdfogyatkozás is januárban – írja több, magát mértékadónak tartó portál is. Ez viszont nem jelent semmilyen különleges látványt és nem jár semmilyen következménnyel mondja dr. Nagyváradi László, a PTE Térképészeti és Geoinformatikai Tanszékének egyetemi docense. Szerint csak részigazságokról van szó. 

Kezdjük azzal, hogy a vérhold és a farkashold kifejezéseket a csillagászat nem is ismeri, ezeket csak hangzatosságuk miatt kapta fel a köznyelv és a média. Szuperholdnak például azt nevezik, amikor közelebb kerül Holdunk a Földhöz, ha ez telihold napjára esik, alig észrevehetően megnő a látszó átmérője, így ez egyáltalán nem számít különleges égi jelenségnek. Teliholdkor minden hónapban a napnyugtával együtt látható a holdkelte, ilyenkor optikai csalódás áldozatai vagyunk, ezért agyunk nagyobbnak érzékeli a kelő Holdat.

– Figyelik az állatokat, hogy miként reagálnak a Holdra, talán a farkasvonítás miatt nevezhették el így a farkasholdnak titulált jelenséget. A csillagászat tudományában egyébként nincs ilyen – mondta Nagyváradi László. A vérhold pedig középkori kifejezés, ami holdfogyatkozás idején kísérőnk vöröses színéből ered. Ezt a Föld légköréből szóródó fény okozza, mely a Holdról visszaverődik. Telihold valóban lesz január 20-áról 21-ére virradóan, ami viszont szintén minden hónapban előfordul. Az viszont ritka, hogy a Hold ilyenkor keresztülhaladhat a Föld hatalmas árnyékkúpján, mely holdfogyatkozást eredményez – mondta.

Mindenesetre az biztos, hogy az évtized utolsó holdfogyatkozása lesz, mert az idén ez az egy lesz, jövőre pedig egy sem. Látványban azonban semmi különlegeset nem tartogat a 20-áról 21-re virradó éjszaka és hajnal. A holdfogyatkozás ugyanis csak töredékében fog látszani, hiszen Magyarországról a jelenség végét a holdnyugta miatt hajnalban már nem láthatjuk.

Korábban is láthattunk már teljes holdfogyatkozást, legutóbb éppen tavaly. Az égimechanika szabályai szerint évente maximum kettő holdfogyatkozás állhat elő, de lehet egy is, sőt vannak olyan esztendők, amikor kimarad, ilyen lesz a 2020 és 2021 is.

Januárban egyébként tényleg akadt már olyan este, mikor érdemes volt az égboltot kémlelni. Ahogy akkor megírtuk, az év első és leglátványosabb meteorraja január 4-én kápráztatta el a pécsieket.

Hirdetés