Új, titokzatos békafajt fedeztek fel

Egy apró termetű, „titokzatos” új békafajt fedeztek fel a kutatók az India nyugati részén lévő hegyvonulat, a Nyugati-Ghátok területén.

Az Újdelhi Egyetem szakemberei három évnyi kutatás után bukkantak rá a szűkszájú békára, amelyről megállapították, hogy az nem csupán egy eddig ismeretlen fajhoz, hanem a szűkszájúbéka-félék családjának egy új nemébe (Mysticellus) tartozik – írja a BBC hírportálja.

A Mysticellus elnevezés a latin nyelvből származik és azt jelenti titokzatos és apró.
Az új indiai békanemzetség eddig ismert elterjedési területe egyetlen helyszínre korlátozódik. A kutatók szerint ez a béka valószínűleg azért maradt észrevétlen egészen mostanáig, mert az év legnagyobb részében teljes titokban éli az életét, és csak kevesebb mint négy napot szentel a szaporodásnak.

A Himalájánál is idősebb Nyugati-Ghátok élővilágát tekintve a világ egyik legizgalmasabb régiója. Itt él az összes indiai faj legalább egynegyede. Az elmúlt évtizedben több új békafajt is felfedeztek a területen.

„Az indiai kétéltűekre ugyanakkor számos veszély leselkedik, különösen élőhelyeik elvesztése és zsugorodása miatt. Az újonnan azonosított nemzetség egyetlen ismert populációjának otthont adó területre a járműforgalom, az ültetvényes gazdálkodás és a települések jelentenek fenyegetést” – hangoztatták a szakemberek.