Újra nálunk telelnek a fenyőrigók

Tavaly pár százan repültek be hozzánk, de korábban több ezret is megfigyeltek ezen a területen az északon élő madarakból. A fenyőrigók február első hetében érkeztek meg Pécsre, hogy itt vészeljék át a telet. 

hirdetés
Jól sikerülhetett tavaly a telelés, mert idén is a pécsi belvárost és annak környékét célozták meg a fenyőrigók. A Hunyadi út környékén repkedő, rigóknál nagyobb termetű madarak élelem miatt érkeznek hozzánk évről évre.

A fákon is csapatokba verődve ücsörögnek

A békés tollasok egyik napról a másikra bukkantak fel a környéken, ahol körbejárják a fákat és le is „legelik” azokat. Már ha találnak még rajtuk valamit.
Egyedül sosem ücsörögnek (Fotó: Orbán Zoltán/www.mme.hu)

Messziről jöttek 

A pécsi díszfák jó táplálékot biztosítanak számukra, ezért akár pár százan is megszállhatják ezeket a belvárosi növényeket. A fenyőrigók egyébként északról, egészen pontosan Észak-Európából repültek le hozzánk. A békés jószágok átmenetileg vannak nálunk, ha enyhül az idő északon, akkor továbbállnak.

Ezen a térképen jól látszik, hogy Pécsen már figyeltek meg fenyőrigókat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is jegyzi, hogy gyakran választják Pécset a fenyőrigók. Akár több száz kilométert is repülhetnek, mire megtalálják az igazi telelőhelyüket.

Volt olyan madár, amelyik több mint 4000 km-t tett meg – ezen a térképen a Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei láthatóak (Forrás: www.mme.hu)

Ezek a madarak északon rendszerint társaságkedvelő állatok, így télen is kisebb-nagyobb csapatokba verődve keresgélik táplálékukat. Ez nagyobb biztonságot nyújt a ragadozókkal, így például a pécsi belvárosba gyakran belátogató karvalyokkal és héjákkal szemben is.

hirdetés