Vigyázat, cukiságriadó: bemutatjuk az idei év emlősét…

Forrás: discoverwildlife.com

Mint azt a Duna-Dráva Nemzeti Park közösségi oldalán közzétették, az idei év emlőse – dobpergés – a törpeegér! A rendkívül aranyos kisállattal kapcsolatos pályázatokat is kiírt az Agrárminisztérium által indított Vadonleső Program. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az egészen október 10-éig tartó versenyben alsó tagozatos gyerekek számára „Töpörödött törpegerek” címmel illusztrációs rajzpályázatot, a felső tagozatosok, középiskolások és felnőttek számára pedig „Törpeségében óriási” címmel alkotó pályázatot hirdettek. Az illusztrációkat Búth Emília, Molnár Krisztina Rita, Gryllus Vilmos, Tóth Krisztina és Lackfi János alkotásai alapján kell elkészíteni. Még több részletet ide kattintva olvashatunk.

Mit kell tudni a törpeegérről?

Mint azt a National Geographic írja, a védett egérfaj – legkisebb rágcsálónk – mindössze csupán annyit nyom a levélmérlegen, mint 1 zacskó sütőpor. Beszédes tudományos neve (Micromys minutus) is 10-15 centiméter közötti, apró termetére utal, bár ennek is a felét önmagához képest hosszú farka adja. Az állat háta vörhenyes barna, oldala világosabb, míg hasa egészen fehér. Elterjedése és állománya egész Európában, így hazánkban is visszaszorulóban van, elsősorban a magas kórós mezsgyék, vízparti nádasok, a cserjés erdőszélek és a sűrű sövények számának, kiterjedésének csökkenése miatt. 2012 óta védett státuszt élvez itthon, így csak kivételes esetben, engedéllyel szabad tartani.

Természetesen a szakemberek választása nem azért esett a törpeegérre, mert olyan édes. Azért kapta a megtisztelő címet és lehet az év emlőse, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a faj sérülékeny élőhelyeinek védelmére. Azok megőrzése, fenntartása, a külterjes, kistáblás, búvósávokkal tagolt mezőgazdaság erősítése, a természetes erdőszerkezet fenntartása, valamint az általános rágcsálóirtók visszaszorítása kiemelten fontos védelme érdekében.