A világ legjobb munkája, de miért is?

Sorra olvasni a cikkeket arról, hogy a világ legjobb munkáját csípi meg az, aki macska-, kutya-, pandasimogatónak áll. De tényleg fenékig tejfel az élete az állatgondozóknak? Utánajártunk az árnyoldalaknak is, hogy a realitás talaján maradjunk. 

hirdetés

Nemrég egy Facebook-posztra lettünk figyelmesek, amely „a világ egyik legjobb állását” kínálta fel. Mégpedig egy görögországi szigeten található állatmenhely 55 cicájának ellátását és gondozását. Korábban is láttunk már ilyen bejegyzést, ebben egy kínai pandarezervátum számára kerestek pandaszittereket.

Elsőre irreálisan szupernek hangzanak ezek a melók, de vajon tényleg abból állhat a munkanap, hogy simogatjuk és dögönyözzük az aranyosabbnál aranyosabb állatokat? Nem hinnénk. Megkérdeztük a Pécsi Állatkert munkatársát, ők hogyan vélekednek.

Egy ilyen hirdetés esetében első körben érdemes utánakérdezni, hogy ténylegesen csak simogatásról és babusgatásról szól-e a dolog, vagy a munkaköri leírásban szerepel az állatról való teljes körű gondoskodás is. Illetve ha nem, akkor ki és milyen módon látja el az állat ápolását, vajon az megfelelő-e – mondta Hárságyi Dorottya, a Pécsi Állatkert zoopedagógusa. Megtudtuk tőle azt is, hogy a Pécsi Állatkertben az állatgondozók napjának nagy részét takarítási munkálatok, etetések teszik ki, összességében olyan feladatokat látnak el, amelyek sok esetben komoly fizikai megterhelést is jelentenek.

A borjúfókák nagyon játékosak és sok mozgást igényelnek, így velük a környezetgazdagításként szolgáló tréningeken sokat érintkeznek a gondozók.

Azt is fontos tudni, hogy az illető állat igényli-e egyáltalán az emberi kontaktust és mennyire fogadja el az emberi társaságot. A zoopedagógiai foglalkozások alkalmával az állatkertben mindig elhangzanak az otthoni felelős állattartás szabályai, amik egy állatgondozóra is vonatkoznak.

Tehát az állatok iránt érzett felelősség elengedhetetlen, bár fontos megemlíteni, hogy egy állatkerti gondozói álláshoz nem elég pusztán az állatok szeretete és a velük való bánásmód ismerete. Ahhoz megfelelő tapasztalat és végzettség is társul, mondta Hárságyi Dorottya.

A zoo gondozói nagy figyelmet fordítanak az állatok igényeire, igyekeznek számukra a lehetőségekhez mérten természetes közeget teremteni. A fentiek alapján sok faj esetében fontos, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek velük, a takarítási munkálatok pedig mindig gumikesztyűben vagy más védőfelszerelésben történnek. Hiszen állat és ember is hordozhat olyan betegséget, mely a másikra nézve igen káros lehet.

Forrás: huffingtonpost.com

A fiatal vagy újszülött állatok esetében fontos kiemelni azt is, hogy szeszélyesek tudnak lenni. Példának a szakember az ormányos medvéket hozta, amelyek habár nagyon aranyosak, komoly sérüléseket tudnak okozni. Korábbi cikkünkből kiderül az is, milyen szabályok vonatkoznak ezekre a viszonylag agresszív, kiszámíthatatlan állatokra.

Állatokkal foglalkozni tehát nagyon szuper dolog és szükséges is, hiszen rengeteg olyan példány van, aki ezt igényli vagy elpusztulna az ember nélkül. Viszont mindig szem előtt kell tartani a faj egyéni jellegzetességeit, tisztában kell lenni azzal, melyik faj milyen igényekkel rendelkezik és ez milyen vállalásokkal jár ránk nézve. 

Pécsett két állásajánlatot találtunk hasonló munkakörben

Hirdetés