Zöld főváros: Pécs tovább halad az úton

Több biztató előrelépést is elért Pécs azóta, hogy három éve első ízben indult az Európa Zöld Fővárosa kitüntető címért. Ezzel együtt akad még tennivalónk. Ez derült ki abból az összefoglalóból, amelyben arról értesítik városunkat, hogy bár a megyeszékhely a 2019-re kandidáló 14-ből nem került most be az első öt város közé, erőfeszítései tiszteletre méltóak, s folytatni kell azokat.

hirdetés

Az erőfeszítések nem voltak hiábavalóak

2014 után tavaly másodszor adta be Pécs pályázatát azért, hogy Európa Zöld Fővárosa lehessen. A zsűri a közelmúltban határozta meg, hogy a 14 aspiráns város közül melyik öt jut a képzeletbeli döntőbe, s versenyezhet a 2019-es címért.

Egy teljesen zöld város a cél!
Egy teljesen zöld város a cél!

Bár a baranyai megyeszékhely nem került fel a szűkített listára, az ajánlások szerint az eddigi erőfeszítések nem voltak hiábavalóak; Pécs több területen is közelebb került egy végső sikerre alkalmas pályázat elkészítéséhez.

Nem a győzelem a fontos

Girán János, a városfejlesztési és kommunális bizottság elnöke kérdésünkre emlékeztetett rá: ahogy a korábbi pályázat során, most sem a győzelem volt a legfontosabb, ráadásul a végső megmérettetésre pályázó városok közül több már harmadszor veselkedett neki a küzdelemnek.

– Elindultunk egy úton, amely a fenntarthatóságot, az élhető környezet megteremtését és fejlesztését, a környezetbarát technológiák előtérbe helyezését szolgálja. A címért azért indultunk másodszorra is, mert szeretnénk látni, hogy erőfeszítéseinket külső, független szakértők is visszaigazolják. Ez most megtörtént – vélekedett Girán János.

Girán János: "Jó uton járunk"
Girán János: “Jó uton járunk”

Az elnök elmondta: a városüzemeltetési társaság és külső szakértők segítségével, gyakorlatilag adófizetői forintok nélkül, társadalmi munkában összeállított pécsi pályázat jobb volt, mint az első. Az ítészek pontosan leírták, hogy mely lépéseink illeszkedtek közös céljainkhoz, mely területeken van szükség további előrelépésre. Ennek megfelelően fogunk dolgozni a jövőben – vetítette előre az elnök.

Tesznek a biciklisekért

A helyi közlekedés fejlesztésénél díjazták például, hogy számos kezdeményezés indult a tömegközlekedés és a gyaloglás, biciklizés népszerűsítése érdekében.

Bringaváros lesz Pécs, épülnek az új utak
Bringaváros lesz Pécs, épülnek az új utak

Pozitívak a belváros szén-dioxid-mentesítése, illetve az elektromos közlekedés bevezetése a tömegközlekedésben és hulladékgazdálkodásban érdekében meghozott tervek. Ezzel együtt többet kell tenni a gyaloglás, a kerékpározás feltételeinek javítása érdekében. Utóbbit szolgálják azok a bicikliutak, amelyek a következő két évben épülnek meg.

Zöldül a belváros

A zöld felületek méretével és minőségével kapcsolatban azt emelték ki, hogy Pécs bővelkedik ezekben a külső városrészekben, viszont nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a parkosításra a belvárosban is. Girán János jelezte: a pályázattól függetlenül a következő években több fejlesztési forrásból megvalósuló beruházás is indul e területen.

Újra élmény lesz felmenni a Misinatetőre
Parkosítás: a Misina tető is megújul!

Több területen hátrányként hozták fel a zsűri tagjai, hogy Pécsnek remek elképzelései, tervei vannak, s kiválóak az elindult fejlesztések, de a pályázatban nincs minden egyes projekt a lehető legmélyebben bemutatva, így technikai jellegű korrekciókra lesz szükség a következő pályázatnál.

Vízgazdálkodásból jeles a város

Pécs ugyanakkor a legjobb városok között található a vízgazdálkodás tekintetében, emelte ki Girán János. Pécsnek az összes pályázó város közül a legjobb a teljesítménye az egy főre jutó vízfogyasztást tekintve, s városunk kiváló eredményt mutat a vízbázis védelme és a vízszolgáltatás, az energiahatékonyság növelése, illetve a vízveszteség csökkentése érdekében mind a köz-, mind a magán fogyasztók tekintetében.

Vízgazdálkodásunk példás
Vízgazdálkodásunk példás

Ugyanígy kiemelték, hogy a városban élő háztartások 99 százaléka rendelkezik szennyvízcsatorna-rákötéssel és a keletkező szennyvíziszapból energiát nyer a biogázüzem segítségével.

Amiben fejlődtünk

Szintén jó helyezést ért el Pécs a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében tett erőfeszítések, a megújuló energia hasznosítása – például a naperőmű létrehozása – terén elért eredményei segítségével.

Kiemelték azt is, hogy Pécs hulladékgazdálkodási rendszere sokat fejlődött és ezen a pályán is halad, emellett a legjobbak között van abban a tekintetben, hogy a távhőellátást teljes egészében megújuló energiaforrásból fedezik Pécsen.

Napelempark, a tisztább energiáért
Napelempark, a tisztább energiáért

Girán János azt mondta, az eredmények kiértékelését megkezdték, s ezek után határozzák meg, mikor induljon Pécs egy következő pályázaton.

– Rengeteg értékes információt és segítséget kaptunk eddigi is, a pályázati eredmény pedig azt üzeni, hogy jó úton haladunk. Az előttünk álló években, úgy gondolom, ismét előre tudunk lépni minden területen, s szerencsére a jelzések azt bizonyítják, hogy érdemes keményen dolgozni a fenntarthatóság, a környezettudatosság területén. Nem utolsósorban a befektetők Pécsen való megjelenését is segítik erőfeszítéseink – mondta zárásként a bizottsági elnök.

Példát mutat Pécs a többieknek

A zsűri jelzései szerint Pécs eddig elért eredményei közül jó néhány bekerülhet majd azok közé az ajánlások közé, amelyet a Zöld Főváros program iránt érdeklődő városok kapnak majd meg a jövőben. A „Jó példák gyűjteményében” így nagy valószínűséggel helyet kapnak majd a pécsi vízgazdálkodási projektek, a Zöld Suli Program leírása, a barnamezős fejlesztési projektek részletei is.

hirdetés

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ez nem rosszindulat, hanem tapasztalat! (a kettő között óriási különbség van).
  Tervezgetésben jók vagyunk, de a kivitelezésnél valahogy mindig eltűnik egy-két apróság (milliárd).
  Szóval majd ha már tényleg van zöldterület a “betonbelvárosban” akkor pályázzunk újra ilyen marhaságra!

 2. Ha rosszindulat nem vakítana el, olvashatnád, hogy Pécs nem került be a szűkített listára, akik pályázhatnak az említett címre. Ugyanakkor az erőfeszítések, amit a zöld területek növelésére fordít Pécs, dicséretreméltó. Én mindenesetre örülök, hogy ez irányban történnek erőfeszítések, és a jövőben is bővülni fog Pécsett a zöldterület, a belvárosban is.

 3. Pécs mint zöld főváros. Ezt a marhaságot!
  Akik erre pályáztak voltak már a belvárosban? Mennyi zöldterületet láttak. A dézsákban kirakott növények nem számítanak.
  A betonváros cím jobban illik Pécsre.

Comments are closed.