Tízméteres kenyeret hurcolnak végig a belvároson

Tíz méter hosszú kenyeret visznek, majd szeletelnek fel Pécs belvárosában kedden a Magyarok kenyere ünnephez kapcsolódó Pécsi Pékfesztivál keretében.

A fesztiválon a Dél-dunántúli Régió több péksége mutatja be a búza útját a kenyérig, és jellegzetes helyi péksüteményekkel várja a látogatókat – áll a pécsi önkormányzatnak az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében. Hozzátették, hogy a péktermékek készítésének folyamatait foglalkozások és bemutatók révén, a szakma fejlődését fotókiállításon ismerhetik meg az érdeklődők.

A fesztivál leglátványosabb része a Magyarok kenyere program egyik fő támogatója által sütött, tíz méter hosszú kenyér bemutatása lesz. Az óriási pékterméket kedden este a Búza térről a Király utcán és a Széchenyi téren át gólyalábasok és a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar kíséretében viszik a Szent István térre, ahol felszeletelik és szétosztják az emberek között.

A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező Magyarok kenyere kezdeményezés Pécsről indult 2011-ben. Az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről idén összegyűjtött több mint 170 tonna búzából készülő liszt nagy részéből a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon lakónak kenyérszükségletét fedezik.

A lisztből, verbőci vendégkovász és parajdi só felhasználásával sütik az augusztus 20-i állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten megáldott kenyeret. Ugyanígy a Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által a pécsi Magyarok kenyere ünnepen felszelt kenyeret, továbbá azt az ezer cipót is, amelyet a Pécsi Jótékony Nőegylet árul szerdán, hogy a befolyt összegből rászoruló gyermekek étkeztetését segíthesse.

A jótékonysági akció első évében 10 tonna, 2012-ben 25 tonna, tavaly pedig már 100 tonna búzát sikerült összegyűjteni. Utóbbihoz 77 tonnával járult hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Hirdetés