Minden eddiginél sikeresebb volt a Magyarok Kenyere

A kissé szeszélyes idő ellenére több ezren voltak kíváncsiak a Magyarok Kenyere ünnepére, amelyet a pécsi székesegyház előtt rendeztek meg. A számos érdekességet és színes kulturális programot kínáló rendezvényen megáldották és megszegték az új kenyeret, amit idén rekordmennyiségű búzából készítettek el. A székesegyház előtti téren felállított színpadon a Déli Kapu folklórgála résztvevői adtak ünnepi műsort, amelyen felszólalt Páva Zsolt polgármester és Korinek László professzor, a Magyarok Kenyere program ötletgazdája is.

Pécs legszakrálisabb terén került sor államalapító Szent István királyunk emlékezetét megidéző rendezvényre és a Magyarok Kenyere Ünnepére. A szeszélyes időjárás ellenére több ezren vettek részt a Dóm térre és környékére szervezett programokon, amelynek fókuszában az új kenyér ünnepre és az aratás szimbolikus bemutatása állt.

augusztus20-19

A tavalyi mennyiség több mint duplája, 426 tonna búza gyűlt össze az idei Magyarok kenyere jótékonysági program keretében. Páva Zsolt polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy öt évvel ezelőtt új időszámítás kezdődött Pécsen, amikor az addig megszokott, hagyományos Szent István-napi ünnepet új szín, ez a jótékonysági akció elindítása gazdagította.

– Annak idején senki nem gondolta, hogy ekkora sikert fog aratni. Az első esztendőben csak néhány zsák búza gyűlt össze, ezt követően azonban minden évben egyre több, így most már nyugodtan mondhatom azt, hogy ez a program az egész Kárpát-medence összefogását jelenti.

augusztus20-10

A városvezető kiemelte utóbbi gondolat fontosságát, hiszen eme ünnep szimbolikus üzenete, a Szent István napján kisütendő kenyér azt jelenti, hogy a magyarság mint közösség amikor a szükség úgy hozza, akkor tud és képes az összefogásra.

– Nagyra kell értékelnünk Szent István életművét, hiszen ő elérte azt, amit nagyon kevesen tudtak azóta is, azaz, hogy eggyé kovácsolta a nemzetet, a közösséget. Nemsokára ünnepeljük az egyházmegye megalakulásának évfordulóját, ezért örülök annak, hogy a város ilyen módon példát tudott mutatni nemcsak önmagának, hanem Magyarországnak és az egész magyarságnak is.

augusztus20-05

Korinek László jogászprofesszor, a program ötletgazdája felelevenítette a kezdeti lépéseket, majd úgy fogalmazott, hogy a jótékonysági akció sikere nagyrészt annak köszönhető, hogy egyre többen tudnak róla, egyre többen ismerik és akarnak részt venni benne.

A liszt nagy részét idén három kedvezményezett, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Nagydobronyi Református Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon és a budapesti Oltalom Karitatív Egyesület kapja, de idén először, Szent Erzsébet napján, november 19-én az egész Kárpát-medencében lesz adományozás.

augusztus20-08

 

Az ünnepség az új kenyér megáldásával és megszegésével, majd a székesegyházban tartott szentmisével ért véget, s amelyet legvégül a Déli Kapu folklórgála résztvevőinek gálaműsora zárt.

Hirdetés