Rengeteg rászorulónak jut a magyarok lisztjéből

Idén a Vajdaságból, Székelykevéről érkezik Baranyába a kovász az idei magyarok kenyeréhez, a sót pedig Parajdról küldik, a megőrölt liszt pedig a határon túli rászorulókon kívül minden magyarországi megyébe eljut.

A 2011-ben indult Magyarok kenyere program keddi pécsi sajtótájékoztatóján Korinek László jogászprofesszor, ötletgazda elmondta: a kezdeményezés folytatásaként ebben az évben is a Baranyába érkező lisztből sütik meg augusztus 20-ra a magyarok kenyerét és az azt jelképező több ezer cipót. A megőrölt liszt jelentős részét idén is a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el.

Az ötletgazda kitért arra, hogy a program az idei évben a Magyarok Kenyere Alapítvány, a pécsi önkormányzat és a búza összegyűjtését végző Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnerségében valósul meg. Újdonság, tette hozzá, hogy a határon túli települések mellett idén minden magyarországi megyében karitatív szervezetek számára is juttatnak a megőrölt lisztből.

Magyarok kenyere

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy ebben az esztendőben a kárpátaljai magyaroknak is komoly adomány jut, hiszen ott most különösen nagy szükség van a segítségre. Kitért arra: elképesztő nehézségekkel, hihetetlenül magas energiaárakkal, csaknem éhínséggel kell megküzdeniük az ott élő magyaroknak, amelyet az anyaországban nem nézhetünk tétlenül.

Böjte Csaba testvér azt mondta, több ezer rászoruló gyermek arcára csal mosolyt évről évre a lisztből sült kenyér, fánk, palacsinta vagy éppen pizza.

Ahogy eddig, úgy idén is minden magyarországi és határon túli magyar megyéből, településről gyűjtenek búzaadományokat a szervezők, amelyeket egy ünnepélyes összeöntés alkalmával egyesítenek, a nagy mennyiségű búzát megőrölik, majd az ebből keletkezett lisztből készítik el az augusztus 20-i kenyereket az ország összes megyei jogú város ünnepsége számára, valamint a budapesti Szent Jobb Körmenetre is.

Az augusztus 20-i kenyerekhez a só idén is Erdélyből, Parajdról érkezik, a kovászt pedig a Vajdaságból, Székelykevéről kapják a szervezők.

Györffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: a szervezet már megalakulásának évében csatlakozott a Magyarok Kenyere programhoz, tavaly 120 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a sikerhez. A Kamara elnöke hozzátette: idén a kamara már stratégiai partnerként vesz részt a program megvalósításában.

Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akció keretében magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába, egy évvel később már 25 tonna, majd a harmadik évben már 100, tavaly pedig 220 tonna. A 2013-as és 2014-es komoly mennyiség annak köszönhető, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 77, illetve egy esztendővel később 120 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.

A szervezők idén arra számítanak, hogy a tavalyi búzamennyiséget is meghaladó adományt küldenek majd az augusztusi összeöntésre.

Hirdetés