Hirdetés

Az európai uniós „100 város” zöldprojektben részt vevő magyar települések közötti legújabb, csütörtöki online tárgyaláson többek között a jövőben benyújtandó pályázatokról és az együttműködés további lehetőségeiről volt szó – mondta el lapunknak Ruzsa Csaba alpolgármester.

Tavaly áprilisban írtuk meg, hogy az Európai Bizottság Pécset is beválasztotta a klímasemlegesség elérése érdekében indított missziójába, amelyben 100 európai város vesz részt. Mint ismert, a misszióhoz csatlakozó városok klímasemlegességre történő átállását az uniós projektben támogatják és népszerűsítik. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a programba beválasztott városokat – így Pécset is – olyan kísérleti és innovációs központokká tennék, amelyek példáit és jó gyakorlatait valamennyi európai város átveheti és adaptálhatja 2050-ig, a klímasemlegesség megvalósításának nemzetközi határidejéig.

Az uniós zöldtörekvés legújabb fejleményei kapcsán kérdeztük Ruzsa Csaba gazdaságért felelős alpolgármestert, aki lapunknak elmondta, hogy a városvezetés a „100 város projektben” részt vevő másik két magyar város, Budapest és Miskolc bizottsági szakértőivel továbbra is folyamatosan egyeztet (lapunk korábban is beszámolt már egy ilyen megbeszélésről).

A legutóbbi online megbeszélésre február 23-án került sor, amelyen a nagyjából két hónapon belül benyújtandó, zöldterület-fejlesztésekkel és a közösségi közlekedés fejlesztésével kapcsolatos pályázatokról, illetve a nyár végére elkészítendő klímaszerződés tartalmi részléteiről, valamint a városok közti további együttműködések lehetőségeiről volt szó – mondta az alpolgármester.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a szükséges határidőket tartják, a budapesti és miskolci szakértők pedig előreláthatóan másfél-két hónap múlva Pécsre jönnek egy újabb, immár személyes egyeztetésre, addig azonban még fognak hasonló online megbeszéléseket tartani.

Korábbi cikkeink a témában:

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/kozvetlen-unios-tamogatasokat-kap-pecs-zold-fejlesztesekre/

https://www.pecsma.hu/top/100-varos-kuldetes-folyamatos-az-egyeztetes-pecs-miskolc-es-budapest-kozott/?highlight=100%20v%C3%A1ros

https://www.pecsma.hu/top/100-varos-misszio-2030-ra-pecs-meg-elhetobb-es-szerethetobb-lesz/

https://www.pecsma.hu/top/nagy-lepes-a-tisztabb-levego-fele-milliardos-tavhofejlesztes-zarult-le-pecsen/

Hirdetés