6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút Pécs125 milliós támogatást nyert a pécsi múzeum – nagyszabású tárlatok készülnek

125 milliós támogatást nyert a pécsi múzeum – nagyszabású tárlatok készülnek

Három különböző pályázaton összesen 125 millió forint támogatást nyert a Janus Pannonius Múzeum. Az elnyert forrásokból egy nagyszabású állandó és egy időszaki tárlat, valamint egy tudományos program valósul meg a jövőben – tájékoztatta lapunkat a pécsi múzeum.

Új állandó kiállítás a Széchenyi téri épületben

A Magyar Géniusz Program az elnyerhető maximális támogatást, 100 millió forintos forrást biztosít a Széchenyi tér 12. szám alatti (korábban a Régészeti Múzeumnak otthont adó) épületben megrendezendő új állandó kiállításra – közölte a pécsi múzeum.

Ezáltal Pécs központjában olyan korszerű tárlat létesül, amely három múzeumi gyűjtemény tematikáját öleli fel, és a Janus Pannonius Múzeum hiányzó (régészeti) vagy elavult (történeti és néprajzi) állandó kiállításainak helyébe lép. A korszerű infrastruktúra olyan szolgáltatásokkal egészül ki, amellyel a JPM eddig nem rendelkezett: az épületbe érkező látogatót központi információs és jegyeladási központ fogadja majd ruhatárral, illetve múzeumi bolttal.

Az új állandó kiállítás tematikus egységeit olyan pécsi, baranyai helyszínek adják – mint írják –, amelyek megyei vagy országos események központjai voltak. A konkrét helyszínek, események középpontjában olyan jelentős személyiségek állnak, akiknek hatása túlmutat Pécsen és Baranyán – Janus Pannonius, Zrínyi Miklós, Verancsics Antal.

Emellett górcső alá vesz olyan intézményeket, helyszíneket (például a pécsi püspökséget, az Ormánságot, vagy a máriagyűdi búcsút), termékeket (a Zsolnay porcelánt, pécsi kesztyűt), amelyek közismertek az országban, vagy részei hazánk kulturális örökségének. A kiállítás erősítheti a térség vonzerejét, a turistákat új helyszínekkel, a vidékhez köthető hagyományokkal, látnivalókkal ismerteti meg.

A tárlatot Pécs város napján, 2023. szeptember 1-jén nyitnák meg a látogatók előtt.

 

Petőfi 200 kiállítás

A JPM Petőfi 200 programra benyújtott pályázata 20 millió forint támogatásban részesült.
A közlemény szerint ebből a Petőfi-emlékévhez kapcsolódó időszaki kiállítás valósul meg a történeti, néprajzi, valamint a képző- és iparművészeti osztály gyűjteményéből válogatott jeles műtárgyak felvonultatásával.

Újfajta megközelítések, a közönség felé való nyitottság jellemzi a múzeumi tervet:

[su_quote]Tekints rá másként! Ismerd meg, ami rejtve volt! Őrizd és vidd tovább![/su_quote]

Célja a fiatal generáció, többek között az iskolás korosztályok megszólítása, az informális oktatás elősegítése, a tudományos eredmények bemutatása, illetve a gyűjteményeikben őrzött kulturális javaknak a nagyközönséggel való megosztása.

A kiállítás a helyi jellegzetességek megismertetését állítja középpontba, kiállításban még fel nem dolgozott forrásokat is bemutat majd, témájában felöleli a reformkor, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakát, valamint ’48-as jelképeink jelenkorig ható történetébe is bepillantást enged majd – emelik ki a tájékoztatóban.

Pécsnek is meghatározó szerepe volt a szabadságharcban!

A különleges tárlat a leendő látogatókkal együtt készül, ugyanis a záró témát – amely a szabadságharchoz kötődő nemzeti emlékezet továbbéléséről szól, és egy digitális könyv lapjain lesz látható – diákok pályamunkáiból állítják össze. A JPM ősszel hirdetné meg a pécsi, Baranya megyei iskolák számára a pályázatot, amelynek keretében az irodalmi, képzőművészeti műfajok mellett szeretnének teret adni a nem hagyományos műfajokban születendő műveknek is.

Az érdeklődők véleményt is nyilváníthatnak majd, a kiállításban bemutatott reformkori eseményekhez kapcsolódó és kiemelt közéleti ügyekből letehetik a voksukat. Az egyéves időszakra tervezett tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkozások kapcsolódnak és számos érdekes program megvalósítását is tervezi a múzeum.

Kiadványok a vadnövényhasználatról

5 millió forinttal támogatta a Magyar Géniusz Program „A vadnövények etnobotanikája – népi növényhasználati örökségünk” című tudományos program megvalósítását. Ennek célja a magyar kulturális örökség részét képező régi növényhasználat adatainak összegyűjtése, tematikus rendezése, közzététele. Az összegyűjtött adatokat egy hiánypótló, színvonalas könyvben, magyar és angol nyelvű publikációkban, valamint több tudományos-ismerterjesztő anyagban publikálják – zárul a közlemény.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő