2,5 milliárdot tehettek zsebre: költségvetési csalás miatt emeltek vádat a pécsváradi polgármester ellen

Hirdetés

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt vádat emeltek egy baranyai polgármester és tizennégy társa ellen, a vád szerint 2,5 milliárd forintnyi uniós és hazai támogatást „tettek zsebre jogosulatlanul” – közölte a megyei főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A csalás irányítója a vád szerint – erősítette meg Kutas Tamás főügyészségi szóvivő az MTI érdeklődésére – Zádori János, Pécsvárad 2014 óta hivatalban lévő független polgármestere volt.

A vádlott és házastársa baromfitartás-technológia adásvételére, beszerelésére szakosodott gazdasági társaságok tulajdonosaiként, vezetőiként olyan – baromfitartás, tojástermelés területén működő – cégekkel és egyéni vállalkozásokkal került üzleti kapcsolatba, amelyek önerő híján nem tudtak a kiírt pályázatokon indulni.

A házaspár az önerő igazolását valótlan tartalmú banki körbeutalásokkal, fiktív kölcsönökkel, hamis számlákkal teremtette meg, emellett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megtévesztése, a pályázati pénzek jogtalan lehívása érdekében a berendezések túlszámlázásával, továbbá a feltüntetett berendezés helyett olcsóbb eszközök beszerzésével, beszerelésével nyújtott segítséget „üzletfeleinek”.

A vádirat szerint tucatnyi gazdasági társaság, vállalkozás jutott így jogosulatlanul – legalább 14 millió, legfeljebb 665 millió forintos – támogatáshoz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága az ügy kapcsán júniusban azt közölte az MTI-vel, a támogatási összegekből Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében korszerűsítettek állattartótelepeket úgy, hogy a beruházások költségeit egyes esetekben 20-25-szörös mértékben túlárazták és a feltüntetettnél jóval olcsóbb technológiákat, berendezéseket építettek be.

A nyomozóhatóság akkor közölte azt is, hogy az okozott kár megtérülésére az összes érintett baromfitelep technológiáját vagyonbiztosítás alá vonták, így várhatóan a teljes költségvetésnek okozott kár megtérül.

A vádhatóság mostani közleményében kitértek arra, hogy a bűncselekmény elkövetését szervező két vádlottal szemben hasonló bűncselekmények miatt már egy másik büntetőeljárás is folyamatban van a bíróságon.

Az esettel korábban alábbi cikkeinkben foglalkoztunk:

https://www.pecsma.hu/hirzona/megis-hivatalban-maradhat-a-korabban-elitelt-pecsvaradi-polgarmester/

https://www.pecsma.hu/hirzona/koltsegvetesi-csalas-miatt-negy-es-fel-ev-bortonbuntetesre-iteltek-pecsvarad-polgarmesteret/

Hirdetés