Hirdetés

A gyalogátkelőhelyek három ütemben készülhetnek el, miután a kétéves zebratelepítési program ütemezését jóváhagyta a Kommunális Bizottság – tájékoztatta lapunkat a pécsi önkormányzat.

Mint olvasható az önkormányzati közleményben, a jelenlegi városvezetés választási programjában kiemelt hangsúlyt kapott a gyalogosközlekedés biztonságának növelése Pécsett.

Hogy még nagyobb biztonságban lehessenek a közlekedő pécsiek, megkérdezték a területi önkormányzati képviselőket, hogy saját körzetükben hol tartják indokoltnak új zebrák kialakítását.

A képviselők javaslata alapján összesen 34 helyszínen készülhet gyalogátkelőhely városszerte.

Az új zebrák létesítését három ütemben végzi az önkormányzat, az ütemezést nemrég hagyta jóvá a Kommunális Bizottság. A testület a képviselők által meghatározott fontossági sorrendet, a beruházások költség- és időigényét, valamint a műszaki megvalósításuk feltételeit mérlegelte a sorrend meghatározásakor – derül ki a közleményből.

Még több zebra lesz Pécsen

Íme a munkák ütemezése:

  • Az első ütemben 11 gyalogátkelőhely készül, melyek tervezése és engedélyezése még idén megtörténik, így a jövő év első felében már új zebrákon kelhetnek át a pécsiek biztonságosan.
  • A munkákkal párhuzamosan a második ütemben lévő 10 helyszín terveztetése és engedélyezése is lezajlik, majd a jövő év második felében azok is elkészülhetnek.
  • A harmadik ütemben lévő 13 helyszín tervezését az ütemterv alapján a következő év második felében végzik majd el, és 2023 első felében lesznek meg az új zebrák.

Az első ütemben tervezett zebrahelyszínek:

Bencze J. u. 13. (vasasi általános iskola)
Komlói út – Balassa utca (66-os főút)
Nagykozári út – Bor utca
Hársfa út – Bittner Alajos utca – Dózsa György út
Hársfa utca (cukrászda)
Bálicsi út (PTE MIK)
Megyeri út – Mártírok útja
Szigeti út – Szántó Kovács János utca (nyugati oldal)
Pellérdi út – Rácvárosi út, Fő út (keleti és északi oldalak)
Árnyas Liget utca (gyógyszertár)
Bálicsi út 23/1.

A zebrák létesítéséhez elsőként tervezőt, majd kivitelezőt kell választani, az önkormányzat ezeknek a feladatoknak az elvégzésére beszerzési pályázatot ír ki a következő hetekben.

Hirdetés