15 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapHírzónaBelföld9 hónap alatt 56-an haltak meg lakástűzben vagy szén-monoxid miatt

9 hónap alatt 56-an haltak meg lakástűzben vagy szén-monoxid miatt

2023 januárja és szeptembere között 4645 lakástűz keletkezett hazánkban, ami 947-tel kevesebb, mint 2022 első kilenc hónapjában, ez 17 százalékos csökkenést jelent – foglalta össze a katasztrófavédelem.

A vizsgált időszakban 55,3 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, ami 28,7 ezerrel kevesebb, mint tavaly, ez pedig 34 százalékos csökkenés.

Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben 51 ember vesztette életét, a tavalyi év hasonló időszakának esetei 58 áldozatot követeltek.

A leggyakrabban egyedül élő idősek váltak lakástűz áldozatává.

Leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, dohányzás, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. 223-szor szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.

A legtöbb alkalommal a konyhában, a kéményben, illetve a hálóban csaptak fel a lángok.

Szén-monoxid miatt az első három negyedévben 777-szer riasztották a tűzoltókat, 9 százalékkal kevesebb alkalommal, mint a tavalyi év hasonló időszakában. 138 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést, 14-gyel többen, mint egy éve.

5 ember vesztette életét a veszélyes gáz miatt, 4-gyel alacsonyabb a szám a tavalyinál.

A 4645 lángra kapott lakóépületnek csupán 0,3 százalékában, 16 otthonban volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az épp meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Ugyanígy van védekezés a mérgező szén-monoxid ellen is, mely akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra.

Kiemelt képünk illusztráicó.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő