24 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapHírzónaFélezren voltak a Mandulavirágzáson

Félezren voltak a Mandulavirágzáson

A PTE szerint nagy sikerrel ért véget az ötnapos Mandulavirágzási Tudományos Napok Közel ötszázan voltak kíváncsiak a magas színvonalú, tudományos, mégis közérthető előadásokra a Pécsi Tudományegyetemen.

A Pécsi Tudományegyetem immár hatodszor rendezte meg a Mandulavirágzási Tudományos Napok elnevezésű nemzetközi tudományos konferenciasorozatot. Az első napon Bajner Mária vezetésével a siker kulcsa, a társadalom által elvárt teljesítmény voltak a középpontban, gyakran személyes hangvételű előadásokkal fűszerezve, mint amilyet Bódis József rektor vagy a Kossuth díjas zeneszerző, Dés László is tartott.

Másnap, kedden Jakab Gábor egyetemi tanár koordinálásával az emberiség szolgálatában álló hasznos növényi molekulák kerültek előtérbe, egészen a szőlőnövénytől a borospohárig. A harmadik napon a cigány hallgatók a felsőoktatásban volt a téma, „esélyek és korlátok” mottóval, Dr. Forray R. Katalin professzor emerita vezetésével. A nap során néhány olyan problémát mutattak be az előadók, amelyek Európában és Magyarországon jellemzik a cigányság helyzetét.

Csütörtökön a pszichoanalízis és a humán tudományok kerültek főszerepbe olyan előadók tolmácsolásában, mint a világszerte elismert brit kutató, Jonathan Sklar. A Mandulavirágzási Tudományos Napok zárónapját az építészet uralta.

Délelőtt javaslatokat kaphattunk a művé-szet eszközeivel az emberek szabadságérzetét növelő, önálló kreatív életmódot lehetővé tevő megoldásokra. A nap második felében pedig a jelentős káresetek – melyek az utóbbi években sajnos hazánkat is elérték – összetett okaira keresték a megoldásokat a neves szakemberek.

Az öt nap során közel ötszáz érdeklődő mintegy 25 órányi tudományban részesült ötven előadónak köszönhetően.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő