24 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapHírzónaTüke-kártyával is lehet majd parkolni

Tüke-kártyával is lehet majd parkolni

Újabb mérföldkövéhez érkezne nyáron a pécsi parkolási rendszer azzal, ha a Tüke-kártyát is bevonnák az elfogadott fizetőeszközök közé. A város előrehaladott tárgyalásokat folytat, hogy még népszerűbbé váljon az „érintés nélküli” parkolás Pécsen.

Mint azt Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, optimális esetben már a nyáron bevonhatják a paypass-rendszerre, azaz érintés nélküli fizetésre is alkalmas Tüke-kártyákat a parkolási rendszerbe. Ezzel kapcsolatban jelenleg is zajlanak a tárgyalások az önkormányzat vezetői és a kártyát kibocsátó pénzintézet között.

Szerinte, amennyiben megállapodnak, akkor a parkoláshoz elegendő lesz a kártya, s egy internetes alkalmazásokat futtatni képes maroktelefon. A legtöbb mobil egyébként már alkalmas az internetezésre, az alap forgalmi díj pedig a legtöbb előfizetés esetében jár a telefonhoz.

Az új rendszer előnye, hogy pontosan annyit fizethetünk a parkolásért, amennyi időre leállítottuk az autónkat, a képzeletbeli órát ugyanis szintén a mobil használatával lehet megállítani.

Így gyakorlatilag egyetlen percet sem fizetünk ki feleslegesen, s a tervezett parkolási időkeretünk túllépése miatt sem kell az automatához rohannunk.

Emellett további előny, hogy szombatonként – amikor egyébként az automatás rendszert használóknak fizetniük kell a parkolásért délelőttönként – az érintés nélküli módon parkolóknak elegendő elindítaniuk, majd leállítaniuk a rendszert, de fizetniük nem kell.

A város szerette volna elérni a Tüke-kártya kibocsátójánál, hogy vállalja fel egy olyan rendszer kiépítését, amellyel mobil nélkül is használható lenne a városkártya. A beruházás azonban automatánként 200-250 ezer, összesen körülbelül 100 millió forintba került volna, amit a pénzintézet egyelőre nem vállalt.

Minden forint városüzemeltetésre megy

A parkolási rendszert ősztől működtető BIOKOM Kft. sikerrel vette az akadályokat, mondja az alpolgármester, s mára bebizonyosodott, hogy érdemes volt a társaságot megbízni a parkoltatási feladattal. A Pécsen parkoló autósok minden egyes forintját elkülönítve kezelik, s tisztán városüzemeltetési feladatokra fordítják, azaz utakat javítanak a pénzből, kaszálnak, virágot ültetnek, seprik az utcákat, kotorják a havat. Ily módon végre a parkolási rendszer azokat a célokat szolgálja, amiért több mint tíz évvel ezelőtt ki is találta a korábbi városvezetés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő