22 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
Kezdőlapne pipáld kiOrbán: óvatosan kell élni a kétharmaddal

Orbán: óvatosan kell élni a kétharmaddal

A magyar miniszterelnök szerint óvatosan kell élni a kétharmados parlamenti többséggel, az alkotmányt minden körülmények között tiszteletben kell tartani. Orbán Viktor mindezt abban az előadásában jelentette ki, amelyet szerda este Berlinben a Német Külpolitikai Társaságban (DGAP) tartott.

A rendkívüli érdeklődést jelezte, hogy a politikával szoros kapcsolatban álló, de független elemző és kutató intézet rendezvényén mintegy 300 német, illetve külföldi újságíró, valamint a diplomáciai testület magas rangú képviselői és szakértők vettek részt.

A magyar miniszterelnök annak a nézetnek adott hangot, hogy Magyarországnak mindenképp új alkotmányra van szüksége ahhoz, hogy az ország tovább működjék. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindezt mindenfajta hatalmi arrogancia nélkül kell végrehajtani.

Orbán Viktor úgy vélte, hogy az áprilisi parlamenti választásokon kapott felhatalmazással csakis alkotmányos keretek között lehet élni. A miniszterelnök ezzel összefüggésben radikális változások szükségességéről beszélt, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek csakis alkotmányos módszerekkel hajthatók végre.

Egy kérdésre válaszolva a kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarországon semmifajta szélsőségnek nincs helye. Ennek kapcsán aláhúzta, hogy politikai lépéseket kell tenni a radikális jobboldal ellen. Nem elsősorban ideológiai, hanem demokráciavédő, jogi intézkedésekről van szó. Orbán Viktor utalt arra, hogy Magyarországon semmifajta, úgynevezett félkatonai szervezetnek nincs helye.

Orbán Viktor a magyarországi médiára vonatkozó kérdésre válaszolva azt hangoztatta: egyetlen kormány sem képes arra, hogy a sajtót ellenőrzése alá vonja. Szerinte az állami tulajdonban lévő média a magántulajdonban lévőnek Magyarországon csak a töredékét teszi ki. A miniszterelnök úgy véli, hogy a médiának ez a tíz százaléka rendkívül szerencsétlen konstrukcióban működött eddig, ezért ezt a rendszert nem lehet ugyanígy tovább működtetni.

Orbán Viktor szerint a kormány „egyfajta csődeljárás formájában” igyekszik működőképes állapotban tartani a magyar állami médiát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő