12 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapHírzóna6000 új hallgató a pécsi egyetemen

6000 új hallgató a pécsi egyetemen

Csaknem hatezer hallgatót vettek fel idén a Pécsi Tudományegyetemre. Jelentős részül állami ösztöndíjasként tanulhat, az első helyes jelentkezők bekerülési aránya 81%-ra javult a tavalyi 79%-hoz képest.

Továbbra is a nappali, állami ösztöndíjas szakok a legnépszerűbbek, ezek közül kerültek ki a legmagasabb ponthatárok is: az alkalmazott közgazdaságtanra 440 ponttal, a pszichológiára 435 ponttal, a kommunikáció és médiatudomány szakra 431 ponttal lehetett bekerülni.

A fenti felvételi eredményeket úgy érte el a Pécsi Tudományegyetem, hogy a dél-dunántúli régió mind a népesség, mind az érettségizők számában, országos viszonylatban a legutolsó helyen áll. Ez azért fontos szempont, mert a PTE jelentkezőinek közel fele a dél-dunántúli régióból érkezik. A PTE helyzetét tovább nehezítette az országos államiösztöndíjas keretszámok jelentős változása, ezért különösen fontos, hogy az egyetem kétkara, az Általános Orvostudományi Kar és a Művészeti Kar még a tavalyinál is jobb felvételi
eredményeket ért el.

A Pécsi Tudományegyetem számos szakon hirdet pótfelvételi lehetőséget azok számára, akik nem is jelentkeztek, vagy nem nyertek felvételt az általános eljárásban. A jelentkezési tudnivalókról a PTE felvételizőknek szóló (www.felveteli.pte.hu) oldalán, illetve az országos felvételis honlapon (www.felvi.hu) kaphatnak részletes tájékoztatást a jelentkezők, de érdemes tájékozódni a karok honlapján is, hiszen itt további tájékoztatást kaphatnak az önköltséges finanszírozási formára jelentkezők számára kidolgozott, jelentős támogatást biztosító ösztöndíj programokról is.

A felvételi számokban

A 14.530 jelentkezőből 7.048 fő első helyen jelölte meg a PTE-t, ebből 5.743-an nyertek felvételt. A felvettek 71%-a állami ösztöndíjasként (4.061 fő) kezdheti meg tanulmányait,és a támogatottak száma tovább nő, hiszen az önköltséges képzéseken kezdők (1.673 fő)közül a kiemelt képzési területeken (informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány,természettudomány) lévők hamarosan megkapják az Oktatási Hivataltól a részösztöndíjas
lehetőségről szóló tájékoztatást.

A jelentkezők között idén is a nappali képzés volt a népszerűbb, a felvettek 75%-a (4.309 fő) a teljes idejű képzésben fog részt venni. A képzési szintek közül továbbra is az alapképzés a legnagyobb létszámú, a felvettek 59%-a alapképzésben (3.409 fő), 10%-a osztatlan képzésben (593 fő) és 22%-a mesterképzésben (1.276 fő) fog tanulni. A felsőoktatási szakképzésben (korábban felsőfokú szakképzés) az állami ösztöndíjas keretszám drasztikus (62%-os) csökkentése miatt jelentős visszaesés volt tapasztalható, idén – a tavalyi 20%-hozképest – csak a felvettek 8%-a (456 fő) kezdi tanulmányait ezen a képzési szinten.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő