22 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapPécs AktuálMegmentették Kirát, a pécsi oroszlánt

Megmentették Kirát, a pécsi oroszlánt

Életmentő műtétet kellett végrehajtani Kirán, a Pécsi Állatkert nyolcéves nőstény oroszlánján. Ha nem teszik meg a beavatkozást, akkor néhány nap alatt elpusztulhatott volna.

Kira most már jól van

A gondozók azt követően hívtak állatorvost, hogy a nőstény hetekig tüzelt, miközben az oroszlánoknál ez alig néhány napig tart, s közel húsz kilogrammot is fogyott az állat rövid idő alatt. Az ok: petefészkén ciszta alakult ki, mivel a peteérés során bizonyos sejtek nem szívódtak fel. Dr. Horváth Éva állatorvos közölte: négy órán keresztül műtötték, melynek során a méhét és petefészkét is eltávolították.

Mivel egy közel másfél mázsás, emberre is veszélyes állatról van szó, ezért különleges óvintézkedéseket tettek, a menekülési útvonalat is megtervezték. Napokkal a beavatkozás előtt kigondolták, mit és hogyan fognak elvégezni, a műtőasztalon is biztosra mentek. Hálóval takarták le a fejét, a lábait pedig kikötözték, figyeltek az állandó hőmérsékletre is.

Andricz Bertold állatkerti csoportvezető szerint a műtét jól sikerült, Kira kiegyensúlyozott, nyugodt, az étvágya is visszajött. Azonban épp ez okozza a gondot: elkezdett hízni, miközben el is lustult. Mindez pedig éppúgy végzetes lehet az oroszlánoknál, mint a krónikus fogyás.

Az állatkertben most azon gondolkodnak, hogy miképpen lehetne megtornásztatni Kirát. Azt tervezik, hogy kötélen húzzák, vagy emelik magasba a táplálékát, hogy megdolgozzon a betevőért.

Kira és párja, Leó románcából egyébként soha nem született utód. Leó ugyanis nem tudta megtermékenyíteni párját, vélhetően szervi problémákkal is küszködött. Kira betegsége miatt azonban immár mindketten alkalmatlanok utódok nemzésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő