21 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapHírzónaEgy erdőnyi új fa kerül ki Pécs tereire

Egy erdőnyi új fa kerül ki Pécs tereire

Összesen akár száz új facsemete is kikerülhet Pécs legkedveltebb köztereire a jövőben. A városüzemeltetési cég az őszi hónapokban nemcsak a belvárosban, de a külsőbb városrészekben is megkezdi a munkát.

Bár a Mecsekben – hiába próbálkoztak a szakemberek oltásokkal az elmúlt években – jó pár menthetetlen fenyőt ki kell vágni idén, ezek őshonos fajokra cserélését elvégzik, sőt a városba is új facsemetéket ültetnek el.

– Már megkezdődött a nagy pécsi faültetési akciónk, hiszen jelenleg is zajlik a munka a Nevelési Központnál és a Littke utcában. Emellett várhatóan a Tettyén, és a Szent István téren telepítünk új fákat, de tervezünk még faültetést a Berek sétányon, Megyerváros főterén és a Kossuth téren is a kiszáradt egyedek pótlása erejéig – mondja Lóczi Szidónia, a BIOKOM Kft. pr-menedzsere.

Összesen akár száz új fa is kikerülhet így a pécsi közterekre, miközben a városi faalap terhére egyéb faápolási munkákat is elvégeznek még az ősz folyamán.

– Gyakorlatilag a város teljes területén folyamatosan végezzük a fák metszését, havonta nagyjából száz lombkoronán tudjuk elvégezni a feladatot – így a pr-menedzser.

A szakemberek balesetveszélyt, kárveszélyt jelentő egyedek tekintetében nyúltak a vastagabb ágakhoz, egyébként épületekhez érő, világítótesteket takaró ágak levágását végzik el. Ha úgy látjuk, lakókörnyezetünkben gond lehet egy fával, a társaság ügyfélszolgálatán (Tel.: 72/805-333; 80/200-590) bejelentést követően bejárást végeznek el a szakemberek, és az indokolt esetekben orvosolják a helyzetet.

[frame]

Parkerdei bútorok lehetnek a beteg fákból

Ezekben a hetekben is zajlik a többfajta makacs gombafajta által megtámadott mecseki feketefenyők kivágása. A száz hektáron élő fák közül már minden harmadik elkapta a betegséget, így a hatástalan védekezés miatt balesetvédelmi szempontok miatt is el kellett kezdeni a tisztítást. A halott fenyőknek azonban értékes sorsuk lesz, hiszen a jobb minőségűekből erdei bútorok készülnek Malomvölgybe és a Mecsekbe.

[/frame]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő