16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálÉletveszélyes az e-cigi?

Életveszélyes az e-cigi?

Néhány nappal ezelőtt csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy budapesti cég telephelyére, ahol 44 millió forint értékben foglaltak le elektromos cigaretta folyadékot. A nikotintartalmú anyag lekapcsolása után a webshopok is leálltak. Befellegzett az e-cigiseknek? Nem ismertek a hatások.

Majdnem leszokott…

Balázs tinédzser kora óta dohányzik. A 33 éves pécsi fiatalember próbálta már letenni a bagót, eddig azonban ez nem sikerült. Két hónapja azonban az interneten rátalált az elektromos cigarettákra, vett is egyet a szükséges nikotinos patronokkal együtt.

– Korábban fulladtam, köhögtem, most ott tartok, hogy érzem a illatokat, az ízeket – mondta Balázs. – Két hónapja csak ezt szívom, sokkal jobban érzem magam, talán ezt is el tudom már hagyni.

Cigi aksiról

Az elektromos cigaretta egy akkumulátorról üzemelő eszköz, amely a nikotinos folyadékból párát készít, ezt a dohányos belélegezheti, így füst, kátrány vagy más, a hagyományos cigarettára jellemző betegségeket okozó anyag nem jut be a szervezetébe – legalábbis ebben bíznak a fogyasztók. Egyes beszámolók azonban a veszélyekre is figyelmeztetnek.

Életveszélyes is lehet?

A minisztérium szerint káros

Az Emberi Erőforrás Minisztérium még márciusban tett közzé egy állásfoglalást. Ebben – közelebbről meg nem hivatkozott – kutatásokra hivatkozva a tárca azt állítja, az egészségre „ismerten káros anyagokat mutattak ki az összetevőik között”. Ám ami talán a legfontosabb, hogy a benne lévő nikotin „olyan farmakológiai hatású anyag, amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik, az ilyen termékeknek keresztül kellene menniük a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó hatósági eljáráson, s meg kellene felelniük többek között a gyógyszergyártásra, gyógyszerforgalmazásra vonatkozó uniós előírásoknak, továbbá alkalmazásuk a dohányzásról történő leszokás részeként az orvos vagy gyógyszerész tanácsa alapján/felügyelete mellett történhet”. A tárca szerint az Egészségügyi Világszervezet sem tekinti az e-cigit a dohányzásról történő leszokás legitim eszközének.

Az adóhatóság lépett

Néhány napja ezen állásfoglalásnak megfelelően lépett is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), s mintegy 44 millió forint értékű elektromos cigarettába való hatóanyagot foglaltak el. A NAV szerint ugyanis a cég gyógyszerforgalomba-hozatali engedéllyel nem rendelkezett, gyógyszergyártásra, gyógyszer nagykereskedelemre és lakossági gyógyszerellátásra engedélye nem volt. Ez viszont megbénította a többi kereskedőt is, elbizonytalanítva a szer értékesítését.

Petíciót írtak

A Villanypára Egyesületnek országszerte vannak tagjai, mivel az elektromos cigaretta is elsősorban a netes közösség berkein belül terjedt el. Az egyesület elnöke, Kovács Dániel azt mondja, szerinte a minisztérium félreértelmezte a gyógyszertörvényt, amit tisztázni kellene, éppen ezért egy petíciót írtak a tárcának. Az egyesület nem veszélyt, hanem lehetőséget lát az elektromos cigarettában, amely segít a dohányzás elleni harcban – mondta. Ők nem zárkóznának el attól sem, hogy az e-cigik patronjait bevizsgálják megfelelő, pontos jogi szabályozás alapján, és a fogyasztók legálisan megvásárolhassák az anyagot. Ő úgy tudja, Németországban már bíróság is kimondta egyébként, hogy nem minősül gyógyszernek az e-cigaretta nikotinos hatóanyaga. Megjegyezte: a hagyományos cigaretta sem minősül gyógyszernek.

Káosz van és nyitott kérdések

Arra voltunk kíváncsiak, ha a nikotintartalom miatt tekinthető gyógyszernek az e-cigi, akkor a hagyományos cigaretták gyógyszernek minősíthetőek-e? Ha nem, akkor miért nem? Ha nem gyógyszer, akkor milyen jogszabály alapján mondják ezt?

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál csupán azt mondták: a nikotintartalmú e-cigarettát, bármilyen alacsony is a nikotintartalma, gyógyszerként engedélyeztetni kell a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél (GYEMSZI), így az ügyben ők az illetékesek. A gyógyszerügyi hatóság megismételte a minisztérium álláspontját, ugyanakkor azt mondták, hogy a közönséges cigaretta „nem tiszta formában tartalmazza a nikotint”, és a dohánytermékekre külön jogszabályok vonatkoznak. A GYEMSZI arra is figyelmeztet, hogy az utcai árusoknál kapható e-cigaretták minősége és megbízhatósága nem garantált, így a fogyasztó nem tudhatja pontosan, hogy mennyi nikotint visz be a szervezetébe, vagy milyen egyéb, a testi épséget veszélyeztető technikai probléma merülhet fel a patronok kapcsán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő