17 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapHírzónaVasarely a Marseille-Provence 2013 EKF programban

Vasarely a Marseille-Provence 2013 EKF programban

Városunk szülötte, Victor Vasarely 1930-tól 1997-ben bekövetkezett haláláig Franciaországban élt. 1976-ban, a pécsi állandó Vasarely Múzeum megnyitásának évében avatták fel Aix-en-Provence-ban a művész saját alapítványi múzeumát, melynek épületét ő maga tervezte és építtette. A különleges épület, amely a környék autóútjairól is jól látható, a képzőművészet és az építészet szintézisének egyéni megoldása, mára pedig Vasarely munkásságát jelképező ikonná vált.

A művész halála után zavaros és hanyatló időszak következett az Alapítvány életében.
2009-ben azonban Pierre Vasarely, a művész unokája és örököse vette kézbe az Alapítvány irányítását, aki kitartóan és fáradhatatlanul dolgozik nagyapja művészeti hagyatékának méltó rendezésén és megőrzésén. A Vasarely Alapítvány neki köszönhetően éli reneszánszát: 2013 elején az épületet műemlékké nyilvánítják, majd pedig egy nagy felújítás és teljes rehabilitáció veszi kezdetét, ami várhatóan 2015-re fejeződik be. A 10 millió euró költségvetésű felújítás során szigetelik és klimatizálják az épületet, valamint megújítják a kiállító tereket, lehetővé téve, hogy az épület nagy nemzetközi kiállítások befogadására is alkalmassá váljon.

2013-ban Marseille-Provence viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A programsorozat egyik fontos helyszíne lesz Aix-en-Provence városa, amellyel Pécs 2011-ben együttműködési megállapodást kötött. A két város között 2009-től kezdődően folyamatos és sokszínű együttműködés bontakozott ki, amelyben helyet kaptak közös művészeti programok, cserekapcsolatok, szakmai fórumok a kulturális és történelmi örökség védelméről és az Európa Kulturális Fővárosa projektről, valamint elindult az együttműködés a gazdasági, turisztikai és pályázati szektorban is.

A Vasarely Alapítvány aktívan vesz részt a Marseille-Provence 2013 Európa Kulturális
Fővárosa programban, amelynek keretében a Dél-dunántúli Építész Kamara és az Alapítvány szoros partnerségében kerül megrendezésre a 2.Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő