8 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálMit hoz a csökkentés a pécsieknek?

Mit hoz a csökkentés a pécsieknek?

Hatalmas tehertől szabadulhatnak meg a pécsi családok 2013-ban miután a korámány döntött róla: tíz százalékkal csökkenjenek januártól a lakosságot érintő energiaárak. A változás a legkisebb pécsi lakásokban élő, gázfűtést használó, spórolós fogyasztóknál is évi tízezreket jelent, vannak azonban akik havi szinten is öt-nyolc ezer forintot spórolnak.

Gyakorlatilag eldöntötte a kormány az energiaárak csökkentését, amikor határozatban felkérte a kabinet a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Energia Hivatal bevonásával tegyen javaslatot a lakossági villamos energia, földgáz és távhő végfogyasztói árak január 1-jével történő 10 százalékos csökkentésére, és készítse elő az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat.

A legjobban a távhősök és családi házas gázkazánosok, valamint a nagycsaládosok járnak

Érdemes a spórolás mértékét azoknál kezdeni, akik távhős lakásokban élnek, hiszen a megyeszékhelyen közel harmincezer távhővel ellátott otthon van.

Mint azt Balatoni Árpád, a Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet vezetője elmondta, a legkisebb kertvárosi lakások távhődíja fűtési szezonban 14-18 ezer forintot tesz ki, míg a közepes és nagyméretű otthonok után általában 26-35 ezer forintos csekkek érkeznek októbertől májusig. E területen tehát 20-50 ezer forintos megtakarítást is el lehet érni családonként.

A gázszereléssel foglalkozó Szabó Viktor számításai szerint, az, aki a gázt csak a tűzhelyhez használja – a legtöbb tömbháznál elmondása szerint ez a helyzet – havi 1500-2000 forintos számlát kap, nekik éves szinten kétezer forintot jelent az energiadíj csökkentése.

A gázzal fűtők azonban a panelházakban élőkhöz hasonlóan nagy összeget foghatnak meg a tarifák letörésével. Közülük is legtöbbet a gázkazános központi fűtést használóknak kell fizetniük. Nekik 25-40 ezer forint a rezsijük átalányban, azaz részükre ötvenezer forintos megtakarítást jelent majd a módosítás. A társasházi központi fűtést és a gázkonvektort használók is évi 10-15 ezer forintot tudnak spórolni.

Az áram tekintetében egy három-négy fős lakásban általában 7-10 ezer forintot költenek havonta a számlákra, egy nagycsalád azonban, főként, ha a vizet is árammal melegítik fel, s a tűzhely is villannyal megy, akár 20 ezerbe is fájhat a csekk. A nagy átlagnál 10-12 a többet fogyasztóknál 20 ezer forint jöhet össze a megtakarításból.

[frame]

A Pétávnak gondjai lennének, ha az állam nem segítene

A Pétávnak egy tíz százalékos árcsökkenés 600 millió forintos bevételkiesést jelentene – mondta Vida János, a cég ügyvezetője. Vélekedése szerint a pénz kigazdálkodhatatlan, s a kiesés ellehetetleníteni a társaság működését. Éppen ezért szerinte, ha a kormányzat dönt a távhőárak csökkentéséről, állami szerepvállalással kell segíteni a társaságoknak.

[/frame]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő