18 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapPécs AktuálPécs: fogyunk vagy sem?

Pécs: fogyunk vagy sem?

Pécs esetében csak részben, s kisebb mértékben igaz a több évtizede szajkózott „fogy a magyar” kijelentés. A kimutatások és a szakemberek szerint nem csökkent jelentős mértékben a város népessége; ez a minimális visszaesés is nagyrészt a természetes fogyással és a falvakba való kiköltözésekkel magyarázható. Ezzel együtt az általános gazdasági helyzet miatt sok fiatal, magasan képzett elhagyta Pécset.

Úton-útfélen hallani, hogy fogy hazánk népessége, ami igaz is, hiszen a legutóbbi kimutatások szerint már évek óta bőven tízmillió alatt van a lélekszám, s nemsokára a 9,9 milliót is elhagyhatjuk. Ennek ellenére a népességmozgások miatt Baranya több települése is lakókat nyert az utóbbi tíz évben, vagy éppen – ahogy Pécs – elenyésző mértékben veszítette el csak népességének egy részét.

Sokan kiköltöztek, híztak az agglomerációs települések

Mint azt a Központi Statisztikai Hivatalnál megtudtuk, Pécs 2002 és 2012 között háromezer lakóját veszítette el, tavaly 156.800 ember lakott a városban a tíz évvel ezelőtti 159 ezres számhoz képest. Érdekesség, hogy nem is a legfrissebb adat jelenti a mélypontot, hiszen 2004 és 2008 között ennél is kevesebben éltek a városban.

Bár tízéves összevetésben csökkent a lakosság, az agglomeráció egyes települései jelentős mértékben gyarapodtak. Kozármislenybe például kétezer fő költözött tíz esztendő alatt, Nagykozár 650 fővel gyarapodott, de Keszü lakosságszáma is 400 fővel több volt tavaly, mint 2002-ben.

A szakemberek szerint éppen a szuburbanizációs folyamat, azaz a nagyvárosból a kisebb települések irányába való kiköltözések miatt csökkent a város lakossága, míg a természetes fogyás – bár nőtt a születések száma, még mindig többen halnak, mint születnek a megyeszékhelyen – csak kisebb mértékben érhető tetten a számokban.

Maradnának?

Van azonban egy fájó pont az elvándorlás kérdéskörében, mégpedig a fiatal aktívak továbbállása.

Kákai László szociológus munkatársaival nemrégiben végzett felmérést a pécsi és baranyai népességmozgásokról. Ő megerősítette, hogy a környező falvakba költözések erősen megjelennek a tendenciákban, s a gyér népességszaporulat is rányomja bélyegét a népességfogyásra, de a fő probléma a jövőre nézve más.

– Megfigyelhető, hogy évről évre egyre jelentősebb számba az aktívak, azon belül is a magasan képzett fiatalok hagyják el a várost. Mindez a rossz tendencia akkor szakadhat csak meg, ha jelentősen javulnak a kilátások a munkaerőpiacon. Egyébként ez a gyermekvállalási hajlandóság fokozásának alapja is – mondja a szakember.

– Segíthetne, ha – mint Dunaújváros vagy Kecskemét esetében – egy nagyfoglalkoztató jelenne meg a városban. Szerinte ugyanis alapvetően itt maradnának a fiatalok, akik egyértelműen csak akkor állnak tovább, ha kilátástalannak érzik a jövőjüket. – Amennyiben a következő években Pécsre települne egy vagy több – egy-két ezer embernek munkát adó vállalatot, meg is fordulhat a tendencia, s nőhetne is a lakosságszám – tette hozzá.

Előző cikk
Következő cikk
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő