16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálMSZP: kár az adósság-átvállalásért

MSZP: kár az adósság-átvállalásért

Privát számításokkal készült az MSZP és annak pécsi városházi képviselője, Schmuck Roland egy keddi sajtótájékoztatóra. A szocialisták szerint rosszul jár Pécs a következő években a kormány politikája miatt, ugyanis évi 1-3 milliárd forintot bukhat a hitelátvállalás és a bevételek elvonása miatt.

Schmuck szerint igaz ugyan, hogy a város jelentős tehertől szabadul meg az adósságállomány 70 százalékának állami átvállalásával, de a mérleg másik oldalán bevételeinek egy részéről is le kell mondania.

– A problémát az okozza, hogy nemcsak az adósságtól szabadítja meg Pécset az állam, de feladatokat és forrásokat is elvon tőle ettől az évtől. Számításaink szerint a változások azt jelentik, hogy több pénzt visz el az állam, mint amennyit az adósság átvállalásával nyer az önkormányzat az ügyön – így Schmuck.

Jobb lett volna, ha az állam nem viszi el az adósságot?

A képviselő azt mondta, ettől az évtől az illetékbevételekből várt 600 millió forint már nem a pécsi büdzsét gazdagítja, szintén 630 milliót bukik Pécs szerinte a gépjárműadó 60 százalékának kötelező átadásával, s az SZJA helyben maradó részétől, azaz nagyjából 2,9 milliárd forinttól is elbúcsúzhat. Az MSZP számításai szerint az állam 7 milliárdnyi feladatot vesz át Pécstől, miközben majdnem 11 milliárdnyi forrást von el. Ez Schmuck szerint azt jelenti, hogy majdnem négymilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatna Pécs, ha nem vennék át az adósságállomány 70 százalékát a második félévtől.

– Akkor sem jár ugyanakkor jobban Pécs, mint tavaly, ha átvállalják a hitelt. Számításaink szerint idén 700 milliós mínuszban végez a költségvetés emiatt, jövőre pedig már több mint egymilliárddal lesz kevesebb az egyenleg emiatt. A város rosszabb helyzetbe jut, mintha minden maradt volna a régiben – így Schmuck.

A képviselő szerint a költségvetés helyrebillentésében segíthet egy, a szocilisták által javasolt, kamarai, egyetemi szakemberekből álló gazdaságfejlesztési bizottság felállítása, egy új adókoncepció megalkotása.

Ez utóbbi úgy nézne ki – s ezért aláírásgyűjtésbe is kezd az MSZP, hogy a 65 négyzetméternél kisebb pécsi lakások építményadóját eltörlik, valamint az ennél nagyobbaknál is csak az e feletti rész adózna.

Az így kieső bevételeket úgy pótolná az MSZP, hogy új gazdaságfejlesztési programot indítana, felszámolná a tanácsadói szerződéseket, pályázati pénzekből finanszírozná a Pécsi Városfejlesztési Zrt.-t, hatékonyságot növelnének a Pécsi Sport NZrt.-nél és nagyobb osztalékot várnának a Tettye Forrásháztól.

– Ha ezeket összeadjuk, bőven fedezi az építményadó csökkentése miatt kieső bevételeket, és nyilván ezeken kívül is lehetne pluszforrásokat keresni és találni – mondta, ám további részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő