11 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéRagadós família: menjünk vagy maradjunk?

Ragadós família: menjünk vagy maradjunk?

Egy új kapcsolatban éppen elég nagy feladat megismerni a másik igényeit és elvárásait, kiépíteni a bizalmat és közös élményeket gyűjteni. Sok esetben azonban egyéb nehézségekkel is szembesülnünk kell: például a nyomulós szülőkkel.

Baljós árnyak

Vivien két éve él együtt 35 éves párjával, és azóta minden vasárnapi ebédet a férfi családjánál töltenek. A szülők ugyanis nem engednek a huszonegyből, ha piros hó esik is, ragaszkodnak a hétvégi programhoz.

Vivien számára azonban inkább terhesek ezek a közös étkezések. Szívesebben menne kirándulni, moziba, vagy uram bocsá’, akár ő maga is tüsténkedne a konyhában. Párja azonban hajthatatlan, nem akarja megbántani a „mamát”.

Persze vannak ennél sokkal szélsőségesebb esetek is, előfordul, hogy a szülők tudni akarnak a fiatal pár minden egyes pillanatáról, sőt esetenként még a lakás berendezésébe vagy a gyereknevelésbe is beleszólnak.

Nem nem függő

A hiedelmekkel ellentétben a szülőkkel való túl szoros viszony nem csak a férfiakra jellemző. A gyengébbik és az erősebbik nemnél is éppoly gyakran megjelenik a probléma, csak a férfiaknál talán feltűnőbb, hiszen tőlük azt várnánk mi nők, hogy függetlenek, erősek és határozottak legyenek.

Ha megérkezik a vetélytárs…

A fojtogató ragaszkodás akkor válik igazán nagy problémává, ha a láthatáron felbukkan egy potenciális szerelem, és szépen lassan kialakulni látszik egy párkapcsolat. Ilyenkor már összetűzésekre adhat okot a kötelező hétvégi ebéd, vagy a folyamatos számonkérés.

Egy ilyen helyzetet általában a partner szenved meg igazán. Hiszen ő az, aki folyamatosan elnyomva érzi magát, durvább esetben a szülők egyenesen vetélytársat látnak benne. Ilyenkor két variáció lehetséges, ha a másik fél kiáll a kapcsolatért, és vállalja a konfliktust a szülőkkel, akkor nincs gond, élnek boldogan, amíg meg nem halnak. De sajnos ez a ritkább eset. Sokkal gyakoribb, hogy a partner nem mond ellent a „mamának” vagy a „papának”, inkább fejet hajt az akaratuk előtt.

De mit tehet ilyenkor a partner?

Csakis nyugodt hangnemben, célzott, de óvatos kérdésekkel érdemes beszélgetni erről szerelmünkkel – mondja Pozsgainé Dömös Diána, a Társak Tanácsadó Központ klinikai szakpszichológusa.

-Kérdezzük meg tőle, hogy hogyan gondolja a további közös jövőt, az egymás felé való elköteleződést. Hívjuk fel a figyelmét arra, hogy egy kiegyensúlyozott kapcsolatban meg kell húzni a határokat, és nem elfogadható, ha felnőtt emberek életébe betolakodnak a szülők. Javasoljuk a távolságtartást: ritkább látogatást, telefonálgatást, kettesben töltött szentestéket és önálló programokat.

Fontos, hogy még időben jelezzük a bajunkat, ha ugyanis elodázzuk a beszélgetést, mi is sokkal ingerlékenyebbek leszünk, és nem tudunk majd tárgyilagosak, higgadtak maradni. Azt pedig nem várhatjuk el, hogy a dühöngésből a párunk megértse, mi zavar minket- teszi hozzá a szakember.

Kérjünk segítséget!

Ha a beszélgetés nem segít, egyéb módot kell választani a probléma kezelésére. Ez persze csak akkor működhet, ha a másik fél is szükségesnek érzi a változást.

Egy intenzív egyéni terápiában körülbelül egy év alatt meg lehet oldani egy súlyos leválási elakadást, de lehet, hogy a párterápia lesz a megoldás, amiben a párok közelebb kerülnek egymáshoz, a közös cél pedig összekovácsolja őket, és meghúzza a határt köztük és az eredeti család közt.

Ha nem megy, lépjünk le!

Amennyiben a partner nem akar változtatni, és segítséget sem hajlandó kérni, akkor nem érdemes több energiát feccölni a másik „megmentésébe” – mondja a pszichológus. A helyzet ráadásul rosszabbra is fordulhat, mert a másik fél ilyenkor két tűz között érezheti magát, szeretne mindkét oldalnak (szülő és társ) megfelelni, ami óhatatlanul feszültséget, haragot, önvádat szülhet benne, hiszen ez lehetetlen feladat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő