22 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálÚj számlázás: Nagyot bukhat a Tettye

Új számlázás: Nagyot bukhat a Tettye

Évtizedes lobbi után sikerült elérni, hogy ezentúl a társasházaknak nem feltétlenül kell a főmérő és a mellékmérők közötti különbözetet kifizetniük. Pécsett a Tettye Forrásház Zrt. megváltoztatja emiatt a számlázási rendszerét.

Egy, a víziközmű törvényhez kapcsolódó új kormányrendelet alapján a társasházaknál megváltozik az elszámolás rendje. A Tettye Forrásház szóvivője, Csöngei Adrienn közölte: ez fontos és pozitív változás a társasházi lakók számára, hiszen azoknál a házaknál, amelyek megfelelnek a jogszabályi feltételnek, csak a mellékmérőkön – ezek találhatóak a lakásokban –  mért fogyasztást számlázzák ki, a ház főmérője és a mellékmérők közti különbözetet nem érvényesítik.

– Ennek csak az a feltétele, hogy mindent hitelesített mérő mérjen a házban, s azok szerepeljenek a szolgáltató nyilvántartásában – magyarázza a szóvivő.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy a társasházban az alagsorban vagy az udvaron felszerelt csap vizét mérés nélkül használják egyes lakók. Ilyenkor viszont már nem érvényes ez a rendszer. A megoldás az lehet, hogy erre is felszereltetik a mellékmérőt, a fogyasztást pedig közösen állják – az összeg felosztásához viszont már nincs szükség a vízszolgáltató közreműködésére.

Ahhoz, hogy a lakók csak a saját fogyasztásukat fizessék, kell a közös képviselők együttműködése is.  Nekik kell ugyanis jelezni a Tettye felé, hogy a házban mindenhol van-e érvényes, hitelesített mellékmérő, vagy van-e olyan csap, mérő, amiről a szolgáltató nem tud.

– Csaknem ötszáz nyilatkozat érkezett be eddig társaságunkhoz, ezeken a helyeken a következő elszámoláskor már nem szerepel a számlán a különbözet – mondta Csöngei.

Ahol a nyilatkozattételt elmulasztják, ott továbbra is kiszámlázzák a különbözetet, amit az új szabályozás alapján a Tettye nem oszthat szét a lakók közt, azt egy összegben kell kiállítania a társasháznak.

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének elnöke jónak tartja a változást.

– Csak annyi a bajunk, hogy büntetőjogi felelősségünk tudatában kell nyilatkoznunk a társasházban lévő mellékvízmérőkről. Attól félünk, hogyha egy lakó lopja a vizet, az utána rajtunk csattan majd – magyarázza Nagy Emil.

A vízszolgáltató egyébként az új rendszer miatt több tízmillió forintot bukhat el. Emiatt, illetve a korábban bevezett úgynevezett vezetékadó miatt és persze a lakossági tartozásoknak köszönhetően a Tettye összességében csaknem egymilliárdos bevételkiesést könyvelhet el évente.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő