21 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálTitokban kezelik Kertész Imrét Pécsett

Titokban kezelik Kertész Imrét Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem Neurolólógiai Klinikáján fekszik Kertész Imre (84). A Nobel díjas írót, előrehaladott Parkinson-kórja miatt kezelik az intézményben. A kórház hírzárlatot rendelt el, az összes dolgozónak megtiltották, hogy bármit mondjanak az író állapotáról.

Az író betegségéhez képest jól van, pár hete érkezett a pécsi klinikára, ahol úgynevezett VIP betegnek számít, egyszemélyes kórteremben helyezték el. A Berlinben élő író néhány hónapja beszélt a Der Spiegel magazinnak arról, hogy a Parkinson-kórja megnehezíti az írást. Kertész néhány éve már számítógépet használ, mert a kór okozta remegés miatt nem tudott kézzel írni. A Sorstalanság írója nyolc éve lakik a német fővárosban, és inkább tartja magát berlininek, mint budapestinek, ugyanis szerinte Budapest balkanizálódott. Berlinben tavaly novemberben nyitották meg a Kertész Imre-archívumot.

Az archívumban őrzik egyebek mellett a Sorstalanság, A kudarc, a Kaddis a meg nem született gyermekért és a K. dosszié című kötetek, valamint számos esszé és beszéd kéziratát, továbbá az író 1961 óta vezetett naplóit, illetve 1988 óta keletkezett levelezését.

Az író szerint a kéziratoknak jobb helye van Berlinben mint Budapesten.

– Úgy érzem, itt jobban megértenek, mint a hazámban, Magyarországon. Ott a legnagyobb jóakarattal sem lehetne úgy megőrizni az anyagot, mint Berlinben, ahol évek óta élek – tette hozzá az interjúban.

Ezzel szemben úgy tűnik, a német kórházakkal viszont nem elégedett, ezért Pécsett kezelteti magát. Úgy tudjuk a pécsi klinika kimagasló eredményeket ért el a Parkinson-kór gyógyszeres kezelésében, ezért választotta Kertész ezt a kórházat.

Az intézmény vezetője nem kívánt nyilatkozni arról, milyen Kertész Imre állapota.

– Nem mondhatok semmit, mert ezzel törvényt sértenék. Még azt sem mondhatom meg, hogy nálunk fekszik-e a beteg – mondta lapunknak Komoly Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem neurológiai klinikájának intézetvezető professzora.

A klinikán dolgozók közül is többen megerősítették értesülésünket, de azt mondták, szigorúan megtiltották nekik, hogy beszéljenek. Úgy tudjuk, Kertészen már szembetűnően mutatkoznak a kór tünetei, a kéz és fejremegés, de általánosságban jól van.

A Parkinson-kór az idegrendszer – eddig ismeretlen okok miatt kialakuló – betegsége, mely során az agynak azon területe sérül, mely a mozgásért, tartásért és egyensúlyért felel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő