19 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapPécs AktuálHatezerrel lesz kevesebb egyetemista

Hatezerrel lesz kevesebb egyetemista

Tizenhét éve nem jelentkeztek ilyen kevesen a felsőoktatásba, mint most, de csökkent a pécsi egyetemet megjelölők száma is. Kevesen tanulnak tovább a régióból, és sokan inkább Budapestet választják. 

A felvi.hu adatai szerint egyre kevesebben tanulnak tovább az érettségi után. Pécsett is igen erősen lehet érezni a visszaesést. 2011-ben 17,5 ezren jelentkeztek a PTE-re, addig tavaly már csak 14 ezren akartak itt tovább tanulni. Az idei számok pedig még rosszabbak: 11,5 ezren választották az egyetemet, de ebből első helyen csak valamivel több, mint 5 ezren jeölték Pécset.

Az egyetem szerint nem Pécs iránt csappant meg a bizalom, hanem az országos trend érvényesül itt is. Lengvárszky Attila oktatási igazgató úgy vélekedett, hogy a Pécsi Tudományegyetem továbbra is népszerű, hiszen az egyetem megőrizte helyét a felsőoktatási intézmények rangsorában. Azt mondja, azért kevesebb a jelentkező, mert kevesebb a gyerek is, emellett pedig a felsőoktatás környékén tapasztalt bizonytalanság sem tett jót a tanulási kedvnek.

– A rangsorban elfoglalt hely megtartása azért is jelentős eredmény, mert a PTE fő beiskolázási régióinak népességszáma jelentősen elmarad a versenytársakétól, a budapesti egyetemek elszívó ereje viszont tovább erősödött a keretszám-rendszer eltörlésével – ismertette a helyzetet az oktatási igazgató.

A Pécsi Tudományegyetemre többnyire a dél-dunántúli régióból jelentkeznek, de éppen ezen a területen van országosan a legkevesebb jelentkező, számuk nem éri el a 8 ezret.

Az állami ösztöndíjas helyek csökkenése ellenére a PTE-n népszerűbb lett több gazdaságtudományi szak, és többen választják a nemzetközi tanulmányokat, a turizmus-vendéglátást, vagy a szerkezet-építőmérnöki szakot is. Ugyanakkor nőtt az osztatlan tanárszakok és a tanári mesterszakok népszerűsége is.

Visszaesés elsősorban azokon a területeken tapasztalható, ahol megszűnt az állami ösztöndíj-lehetőség – például az andragógia, a kommunikáció és a médiatudomány szakokon -, de csökkent az érdeklődés egyes természettudományos és műszaki szakok iránt is.

A legkedveltebbek még mindig az orvos, a fogorvos és a pszichológia szakok, és töretlen az érdeklődés a jogász, a gépészmérnök és a mérnökinformatikus szakok mellett a gazdálkodás és menedzsment, vagy a kereskedelem és marketing iránt is. Ugyanakkor továbbra is „sláger” maradt például a biológia vagy az anglisztika.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő