15 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapHírzónaTíz kórustól lesz hangos Pécs

Tíz kórustól lesz hangos Pécs

Pécs az utóbbi évtizedekben több nagy sikerű nemzetközi kóruseseménynek is otthont adott, most ismét fényes zenei ünnepre készül. Május 17-20. között immár 23. alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Versenyt.

A „mediterrán hangulatok városa”, az UNESCO világörökség helyszíne, 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa és a 2015-ben rendezendő XIX. Europa Cantat fogadó városa – mintegy felvezetőként – ismét találkozóra hívja a hazai, az európai és a világ amatőr énekegyütteseit, kamarakórusait.

A város megújult terei, épületei, az új hangversenyterem méltó környezetet nyújt majd a kórusversenynek és kísérőeseményeinek. A 2013-as verseny Francis Jean Marcel Poulenc francia zeneszerző, a „Hatok” csoportja tagjának állít emléket halálának 50. évfordulója alkalmából.

Az idei Kamarakórus Verseny május 17-én, pénteken este hét órai kezdettel a Nyitó Ceremóniával (Jókai tér), majd azt követően nyolc órakor a Bazilikában Nyitóhangversennyel indul, melyen Tillai Aurél Zsoltárkantátája, valamint W.A. Mozart Davidde penitente c. műve csendül fel szólisták, a Pécsi Kamarakórus és a Pannon Filharmónikusok előadásában.

Május 18-án délelőtt fel tízkor a Gyorstanulási Verseny (első forduló – Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma), míg délután fél négyes, illetve fél hetes kezdéssel a verseny második fordulója zajlik a Ferences templomban. A harmadik fordulóra vasárnap fél négyes és fél hetes kezdettel kerül sor a Dómmúzeumban. Este fél kilenckor a Szélkiáltó Együttes ad koncertet a Civil Közösségek Háza kertjében.

A Díjkiosztó Gála május 20-án, hétfőn délelőtt tizenegy órakor kezdődik a Palatinus Hotel Bartók termében.

A Verseny résztvevői: Hassler Énekegyüttes (Miskolc), Rapszódia Énekegyüttes (Zirc), Komorni Zbor Orfej (Ljutomer, Szlovénia), Tutti Cantabile (Budapest), Alla Breve Vegyeskar (Székelyudvarhely), Eszterházy Női Kar (Eger), Schola Sancti Pauli(Pécs), Stockholm Singers (Stockholm, Svédország)

A zsűri tagjai: dr. Mindszenty Zsuzsánna, egyetemi docens, Liszt-díjas karnagy, Somos Csaba, a Magyar Rádió Énekkarának karnagya, Rainer Held karnagy, zenepedagógus (Svájc), Tillai Aurél professor emeritus, érdemes művész, Liszt és Magyar Örökség-díjas karnagy  (Pécs).

Rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécsi tudományegyetem, Pécsi Egyházmegye, EUROPA CANTAT XIX. Fesztivál; Medicina Könyvkiadó Zrt.

A Verseny rendezői: Nevelők Háza Egyesület és a Pécsi Kamarakórus.

A rendezvény négy napja alatt kilenc koncerten tíz kiemelkedő együttest hallgathat meg a kórusmuzsika kedvelő pécsi közönség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő