15 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapHírzónaBefejeződött a tájrendezés

Befejeződött a tájrendezés

Lezajlott a műszaki átadás, ezzel a napokban befejeződött a Budafai meddőhányó tájrendezésének első üteme. A Komló és Pécs-Vasas közötti, mintegy 53 hektáros terület nagyjából egyharmadának rekultivációját évekkel a kötelezően előírt határidő előtt végezte el a Pannon Hőerőmű Zrt.

Még egy kisebb, alig néhány hektáros rész tájrendezése van vissza, amely akkor fejeződhet be, ha az egykori depónia államra eső kétharmad részének rekultivációja is elkészül – olvasható a Pannonpowe Holding Zrt. közleményében.

A mecseki szénbányászat fénykorában több millió köbméter meddő kőzetet helyeztek ez abban a völgyben, amely Pécs-Vasas és Komló között, az egykori szénszállítási útvonal mentén helyezkedik el. A legnagyobb részt a Mecseki Szénbányák mélyművelésű bányáiból származó meddőt tartalmazó depónia területének tájrendezését kétharmad részben az államnak, egyharmad részben a bányavállalkozónak, vagyis a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek kell végrehajtania. Utóbbi kötelezettség teljesült a rekultiváció május közepi műszaki átadásakor.

A hatósági előírás szerint csak 2018-ig kellett volna elvégezni a budafai meddőhányó tájrendezési munkálatait, a Pannon Hőerőmű Zrt. azonban már idén befejezte a rekultiváció első ütemét. Az erőmű tájrendezési kötelezettsége az 53 hektáros területnek megközelítőleg az egyharmadára terjedt ki. A 25 futballpályányi területen alig több mint két hónap alatt fejezte be a tájrendezést a Pannon Hőerőmű Zrt. fővállalkozója.

A munkálatok a területen megtelepedett, ám nem őshonos növényzet kivágásával kezdődtek meg idén márciusban. Ezt követte egy olyan felszín kialakítása, amelyről a csapadékvíz akadálytalanul le tud folyni, és a terület képét a tájba illeszkedővé tette. A tájrendezés a meddő kőzetet beborító, legkevesebb 35 centiméter vastag földtakaró egyenletes kialakításával folytatódott, mely munkafolyamat a részeként mintegy 50 ezer köbméter termőföldet terítettek szét a területen. A rekultiváció gyepesítéssel ért véget május közepén.

A rekultiváció elsősorban környezetvédelmi szempontból jelentős. Az így létrejövő, tájrendezett terület azon túl, hogy mind a növény-, mind az állatvilág számára kedvező életteret biztosít, újra a kirándulók célpontjává teheti a Pécs-Vasas és Komló között húzódó,

 

kitűnő fekvésű mecseki völgyet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő