15 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapPécs AktuálGasztrokult: Újra nyitva a Nick-udvar

Gasztrokult: Újra nyitva a Nick-udvar

A város egyik legpatinásabb épületét, a Nick-udvart az elmúlt hónapokban tette rendbe a Pécs Holding. Az évek óta üresen álló, egykor a Zsolnay család birtokában lévő épületegyüttest annak különleges hangulatát kihasználva újították meg.


Átadták a több mint egy évtizede bezárt Nick-udvart a nagyközönségnek. Az épületegyüttes teljes rekonstrukciójára ugyan még várni kell, de a passzázs homlokzatai, a belső vezetékrendszer, s az alsó szint helyiségei már a régi időket tükrözik hangulatukban.

Páva Zsolt pécsi polgármester a keddi megnyitón közölte: bízik abban, hogy a Nick-udvar újra működő, élő része lesz Pécs központjának, olyan, amilyen évtizedekkel ezelőtt volt. Különösen örömteli, tette hozzá, hogy egy galéria is megnyitja itt kapuit.

A felújítást végző Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója, Barna Béla szerint bár előzetesen ötmillió forinttal kalkuláltak, végül 20 milliót emésztett fel a munka, amiben tevékeny szerepet vállalt a Gerillart Egyesület, valamint Pétáv Kft. is.

– Ez anyagilag nem térül meg a cégnek, de a városi vagyonkezelőnek az is feladata, hogy értékeket hasznosítson, mentsen meg a pécsiek számára – emelte ki. – A cél az volt, hogy adjuk vissza az épületet a pécsieknek és töltsük meg tartalommal. Ez az egyesülettel együttműködve sikerült is.

A házat még Zsolnay Vilmos építette 1895-ben, a Zsolnay család hozta létre a város első árucsarnokát, a Bazárt. Később volt itt polgári kaszinó is, de nevét az évtizedekig itt működő sörözőről kapta, amelyet az Erdélyből áttelepült Nick Sámuel indított el.

Az épület alsó szintjén a passzázs újranyitása után egy étterem, egy boros üzlet, valamint az említett galéria is helyet kapott, a háromemeletes épület felső szintjei még befektetőre várnak.

További interjúk, érdekességek és az új Nick-udvar belülről: itt (videó)!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő