20 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapPécs AktuálForradalmi fülgyógyítás Pécsen

Forradalmi fülgyógyítás Pécsen

Magyarországon eddig nem alkalmazott eljárással gyógyítottak a Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikán Pécsett. A fülkürt-tágító eljárás itthon még újdonságnak számít, és csak nálunk végzik el a beavatkozást egyelőre.

Hazánk lakosságának 2-3 százaléka szenved úgynevezett fülkürt működési rendellenességben, ez csak Pécsett két-három ezer embert jelent. Számukra jó hír, hogy már a pécsi klinikán is alkalmazzák azt a módszert, amelyet a németországi Bielefeldben dolgoztak ki. A fülkürt-tágító eljárás Magyarországon újdonságnak számít, s csak Pécsen végzik el a beavatkozást egyelőre.

Az eljárást Németországban Holgers Sudhoff professzor alkalmazta először, az első hatezer beavatkozás alapján 85 százalékos a hosszú távú sikerarány. A hazai alkalmazásban is a német professzor segített.

– Az a kis cső, ami a középfület összeköti az orrgarattal ezeknél a betegeknél elzáródik. Ez kezdetben csak kisebb problémákat jelent a páciensnek, hosszabb távon azonban eddig nekik nagy beavatkozásokra kellett készülniük – mondja dr. Gerlinger Imre, a klinika igazgatója.

Az alapprobléma megoldására dolgozták ki Németországban az új eljárást; ezzel az elzáródás komolyabb műtét nélkül tágítható. Csakúgy mint a szívkatéterezésnél. Pécsen eddig hat beteg fülét operálták meg az új eljárással.

– Az utánkövetés során kiderült, hogy hét fülön, azaz az esetek 77 százalékában, egy hónap alatt visszaállt a normál fülkürtműködés. A páciensek között vannak gyerekek, s negyven éve szenvedő betegek is. Az utóbbiak arról számoltak be, hogy mos először hallanak rendesen – mondta el Gerlinger.

Az eljárás műszerparkja körülbelül 800 ezer-egymillió forint értékű, ezt a klinika már előteremtette. Azonban a műtétekhez szükség van egy speciális katéterre is, aminek a beszerzéséhez OEP finanszírozást kért a klinika. Ha megkapja a támogatást, elkezdődhetnek a műtétek is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő