17 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolút PécsA „börtönviselt” pécsi rapperek

A „börtönviselt” pécsi rapperek

A pécsi hip-hop élet sikeres feltörekvőinek egyike a G-za & Freddy A Dupla nevű duó. G-za (Horváth Géza) és Freddy A Dupla (Tomisa Dániel) általános iskola óta készítenek zenét számítógépen. Freddy sikeresen koptatta a TVT padjait, majd pincérnek tanult, elvégzett egy grafikusi tanfolyamot. G-za informatikus, de szakmájában nehezen boldogul.


– Mikor találkoztatok?

G-za: – Négy éve a legendás IH-ban találkoztunk, évekig ott léptünk fel „Játékosok klubja” néven. Jó barátok lettünk, közös zenét is készítünk, de különböző karakterünk változatos koncerteket eredményez. Korábban SakkMatt néven is rappeltünk, most G-za&Freddy A Dupla néven szerepelünk! Emlékezetesek az IH-klubestek, a tavaszi Széchenyi téri bulik. 2013-as fellépésünkre sokan eljöttek és énekelték a szövegeinket, és sok vidéki bulit adtunk.

– 2010-ben a pécsi börtönben is rappeltetek…

Freddy: – Nagyon furcsa érzés volt, hiszen még nem voltunk börtönben, remélem, nem is leszünk. Sajnos láttunk ismerős arcokat is. Azt mondják, állítólag az a hiteles rapper, aki már volt rácsok mögött – mi voltunk, igaz, csak fellépni. Azt kell mondjam, még így is könnyebb volt bekerülni, mint egy városi rendezvényre… Fater felhívta a parancsnokot, időpontot adott és mentünk. Bent félszázan csápoltak, igaz ülve – nagyon jó hangulatú buli volt. Csak két rottweillernek nem tetszett a produkció, mert „belerappeltek” a számainkba, de aztán őket kivezették.

 

gza és freddy1

– Kik a műfajbéli kedvenceitek?

Freddy: – A zenében mindenevő vagyok, persze vannak külföldi és hazai kedvencek, Dopeman például, akivel már léptünk fel együtt. Közvetlen és nagyon értelmes rapper.

Pécs az Pécs

Tomisa Sándor, menedzser: – Mint minden rap-zenész, G-za és Freddy is írt a városukról zenét. G-za a Kórház tér térkörnyékén nőtt fel, ez a témája a „Piszkos Dél” című számának. A YouTube-on két változat is látható, 150 és 50 ezres nézettséggel. Freddy régebben írt egy „Pécs az Pécs” számot, átdolgozott szöveggel. Készítettünk videoklipet, az egyik helyi tévé játszotta is, de beleuntam a „Pécs-marketingbe”. Azért egy év alatt elérte a 30 ezres nézettséget, de berágtak a fiúk, törölték, mondván, a városnak nem komponálnak ingyen reklámot, ha a kulturális szervezők nem vesznek tudomást róluk. Egyébként a legnézettebb közös zenéjük a 2011-ben készült „Celebvizsga”, ami már 140 ezer körüli nézettségnél jár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő