21 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapAbszolút PécsEgy pécsié lett az Év Hétvégi Háza

Egy pécsié lett az Év Hétvégi Háza

Egykori bánya és gyönyörű erdő közé épült az év egyik legszebb háza; egy kővágószőlősi hétvégi lak nyerte el a Magyar Építész Szövetség különdíját az Év Háza pályázaton.

az év háza13

A Belügyminisztérium, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt Év háza pályázatra idén 32 épülettel jelentkeztek. Az Építész Kamara különdíját a pécsi Bachman Zoltán és Borsos Ágnes által tervezett ház nyerte el.

az év háza11Az építészek három évvel ezelőtt álmodták meg a mintegy 70 négyzetméteres, kétszintes házat, amit a tájhoz igazítottak, a zsűrit is ez ragadta meg. Az 1950-es években Kővágószőlős felett az uránbányászok gazdasági épületei, nyaralói álltak.

az év háza10

– Koncepcionális elem volt a kis lépték megtartása és az, hogy a természetet is figyelembe véve hozzunk létre egy hétvégi házat. Így az egyik terasz például egy fát ölel körbe – meséli a ház egyik tervezője, Borsos Ágnes.

az év háza12

A 3000 négyzetméteres telken álló épülethez összesen négy terasz kapcsolódik, ami négy különböző funkciót lát el. Az egyik legizgalmasabb elem az úgynevezett stég: ezen keresztül lehet kijutni a lábakon álló teraszra.

az év háza3

– Nem egy gazdag ember palotája született itt, hanem a valamikori uránbányászoknak a kis vityillói közé épült be, illetve ez is csak az volt valamikor, ami bővítmény rajta: az a csodálatos természethez igazodó teraszrendszer – hangsúlyozta Bachmann Zoltán.

az év háza14

Az épület 2012-ben lett kész, az eredeti alapokat meghagyták, azt egészítették ki, erősítették meg, s teljes felületét bádoggal fedték be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő