12 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálVan remény, ha nincs pénz

Van remény, ha nincs pénz

Többek között lakásfenntartási támogatást igényelhetnek, tartozásaik részletekben történő megfizetését is kérhetik azok, akiknek gondot jelent a sárga csekkek befizetése. Természetesen a szolgáltatók és a város sem reklámozza a lehetőségeket. Utánajártunk, mit lehet tenni pénzszűke esetén.

Évente ezrekre tehető azok száma Pécsen, akik vagy már meglévő tartozásukat halmozzák tovább vagy új adósságot termelnek a be nem fizetett közműszámlákkal. A szolgáltatók kintlévősége is komoly, több milliárd forintos nagyságrendű emiatt. Pedig több lehetőség is lenne rá, hogy – aki legalább valamennyire tud – fizessen a szolgáltatásért.

Az önkormányzat például lakásfenntartási támogatást adhat, ha a jövedelmi viszonyok ezt indokolják. A városháza mélyreható vizsgálatot folytat a jogosultságról, a jövedelmi viszonyokról, majd dönt. Egyébként nagyjából fejenként havi 70 ezer forintos jövedelem alatt jár a támogatás. Mindez 5-7 ezer forintot jelenthet havonta.

Ha sok, akár sok hónapos részletre is lehet fizetni
Ha sok, akár sok hónapos részletre is lehet fizetni

– Ha gondot okoz az ügyfélnek a fizetés, első körben a lakásfenntartási támogatás igénylését javasoljuk neki. Emellett, ha van felhalmozott adóssága az adósságkezelési programunkkal is megismertetjük – mondja Rozsos Rózsa, a Pétáv Kft. pr-menedzsere.

A cégnél részletfizetést ajánlanak fel a tartozások kezelésére, de egyedi, az ügyfelek pénzügyi helyzetének megfelelő tartozáskezelési módozatokat is bevetnek. Ehhez azonban szükség van a személyes konzultációra.

– Szoros munkakapcsolatban vagyunk a Családsegítő Szolgálat munkatársaival, arra törekszünk, hogy a szociális szakemberekkel közösen nyújtsunk segítséget ügyfeleink esetleges problémáinak megoldásában – mondta Rozsos Rózsa.

A cégnél egyébként évente 600-700 adósságkezelés történik részletfizetéssel.

A gáz- és áramszámlákat Pécsen az Eon állítja ki. Varga Ivett, a társaság kommunikációs munkatársa azt mondta, ha gond van a fizetéssel, a cég már a legelején lép.

rezsi

– Kétszeri írásos felszólítót küldünk. Leírjuk, hol és milyen módon szerezhetnek védendő felhasználói státuszt. A rászorulók ugyanis speciális részletfizetési lehetőségeket kapnak. Emellett évente két alkalommal a fizetési felszólítók minimális összeghatárát is lecsökkentjük annak érdekében, hogy a kisebb összegű tartozással rendelkezőket is tudjuk hátralékukról tájékoztatni, és ezzel megelőzzük a tartozás összegének további növekedését – mondja Varga Ivett. Így egy tartozás esetén 24 hónapos részletfizetésre is sor kerülhet.

A cég előre fizetős órát is felszerelhet annak érdekében, hogy ne halmozódjon tovább a hátralék, miközben a korábbi tartozásaira kedvezőbb feltételekkel részletfizetési lehetőséget biztosítanak.

Mindezek mellett működik az adósságkönnyítés is a cégnél: a nehéz helyzetbe került felhasználók az önkormányzat, az állam és a szolgáltató által együttesen biztosított fizetési könnyítésben részesülnek. Ennek során a tartozást felhalmozó ügyfelek esetén az önkormányzat és az adósságkezelésbe bevont ügyfél közös erővel egyenlíti ki az adósságkezelésbe bevont összeget.

A Biokomnál, ha gondot okoz a számla megfizetése és már van hátralék is, akkor – az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek, úgymint a családban 1 főre jutó jövedelem alapján – a tőketartozás ötven százalékához kaphat támogatást a tartozó.

Amennyiben még nincs tartozása az érintettnek, a cég által képzett alapból 50 százalékos kedvezményt kaphat az ügyfél a Területi Szociális Központokon keresztül.

Lóczi Szidónia pr-menedzser elmondta: részletfizetési kedvezmény akkor nyújtható, ha kezdőrészletként a tartozás 30 százalékát befizetik. A futamidőről, amely maximum 1 év lehet, és a havi részletek összegéről viszont egyénileg állapodnak meg az ügyfelekkel. Ebben az évben október közepéig 285 adósságkezelés történt részletfizetéssel a BIOKOM-nál.

A pécsiek emellett részt vehetnek egyéb szociális segítségekben – adósságcsökkentési támogatásban, lakásfenntartási támogatásban is – e téren, ugyanúgy, ahogyan a Pétáv esetében. Ezen segítségek a területileg illetékes szociális központoktól igényelhetőek.

A Tettye Forrásháznál is tudják, hogy bárki kerülhet átmenetileg nehéz helyzetbe. – Ha az ügyfél jelzi, hogy fizetési nehézségei vannak, könnyítésként igénybe vehető részletfizetési lehetőség. Emellett a szolgáltató részt vesz a családsegítő szolgálattal és az önkormányzattal működtetett adósságkezelő, illetve lakásfenntartási programokban – mondja Csöngei Adrienn sajtóreferens.

Egységes elvek alapján, de minden esetben egyedileg vizsgálják meg a kérelmet. Az, hogy mennyi ideig és milyen részletekben fizethető a tartozás, függ a hátralék összegétől és az ügyfél korábbi fizetési fegyelmétől. Ha a szolgáltató által felkínált futamidő az adós számára nem teljesíthető, a további egyedi kérelem mérlegelésnél szempont lehet. A cég szabályzatában foglaltnál hosszabb átfutású, egy éven túli részletfizetési lehetőség biztosítására a cég vezérigazgatója adhat engedélyt, két ilyen eset volt az idei évben.

A Tettyénél egyébként idén eddig 2700 ügyfél kötött részletfizetési megállapodást – ez pár százalékkal kevesebb a tavalyinál –, emellett csaknem négyszázan részesültek lakásfenntartási támogatásban, vagy vesznek részt adósságkezelési programban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő