20 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálVeszélyben a pécsi nők kedvezményei?

Veszélyben a pécsi nők kedvezményei?

Pesten az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatban kötelezett egy szórakozóhelyet, hogy ne engedje be ingyen a nőket. Pécsen a hölgyek ingyen buszozhatnak hétvégente, a kismamák pedig sokkal olcsóbban juthatnak bérlethez januártól, mint egyébként. Mi lesz velük?

– Péntektől vasárnapig ingyen utazhat a pécsi éjszakai buszjáratokon az a pécsi nő, akinek van Tüke kártyája. Így szeretne a város gondoskodni arról, hogy a szórakozó hölgyek biztonságosan, gyorsan hazajuthassanak az éjszakai órákban – jelentette be még a nyáron Páva Zsolt polgármester.

Azóta újabb kedvezmény illeti meg a nőket, pontosabban a kisgyermekes asszonyokat januártól, nekik lényegesen olcsóbb a buszbérlet, mint egyébként. Több olvasónk jelezte, hogy attól tartanak, mindkét kedvezményt elbukhatják a nők. A HaHa egyik aktivistája ugyanis kiharcolta, hogy a nőknek is fizetni kelljen az egyik pesti szórakozóhelyen, hasonlóan a férfiakhoz. Ez pedig akár precedens értékű is lehet.

Éjszakai busz

Pécs jegyzője szerint nem kell aggódniuk a nőknek.

–  Támogatható és magyarázható a pécsi kedvezmény, ami nem más, mint pozitív diszkrimináció. Itt a társadalmi megítélés olyan elfogadott erkölcsi normáiról van szó, amelyek alapján előnyben lehet (és kell) részesíteni a nőket olyan alapvető joguk gyakorlása során, mint a szabad mozgás – mondja Lovász István (képünkön), Pécs jegyzője.

Ugyanez vonatkozik a kismamák bérletére is, vagyis nem negatív megkülönböztetésről van szó esetükben sem.

– A „kismamák” kedvezményes bérlete sem hátrányos megkülönböztetés, hiszen ők sokkal nehezebben közlekednek, mint a nem gyerekkel utazók. A pécsi esetek tehát valamilyen hátrány ellentételezését szolgálják – magyarázta a jegyző.

Szavaiból kiderült: az esélyegyenlőségről szóló törvény nemcsak a hátrányos megkülönböztetésről rendelkezik, hanem arról is, hogy miként kell az egyenlőtlenségeket felszámolni. Megjegyezte még: a fővárosi szórakozóhelyen kifejezetten üzleti érdek állt a nők  megkülönböztetése mögött, ami sértheti a szórakozni vágyó többi fiatal esélyegyenlőségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő