16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálÍgy butítják le az okostelefonjainkat

Így butítják le az okostelefonjainkat

Nem árt külön rákérdezni az értékesítőnél, de a legjobb, ha egy nagyítóval tanulmányozzuk az elénk dugott szerződés apróbetűs részeit. A három legnagyobb szolgáltató mindegyike blokkolja egyes díjcsomagjainál a net alapú – ingyenes – hangátviteles programok, így a Skype vagy a Viber használatát. A Vodafone még a mobilnet megosztását is tiltja.

Nem árt alaposan áttanulmányozni az egyes mobilszolgáltatók szerződéseit, az apróbetűs részből ugyanis kiderül, hogy a cégek sok esetben „blokkolják” az olyan ingyenes szolgáltatásokat, mint a Skype vagy a Viber. Így hiába vesz valaki okostelefont, netán mobilnetre is előfizet, ezeket a programokat nem használhatja! Így jártak azok az olvasóink is, akik elsőként hívták fel minderre a figyelmünket.  A Skype vagy a Viber segítségével ugyanis ingyen lehet beszélni azokkal, akiknek szintén telepítve van a program, mindezt valamilyen internetkapcsolaton keresztül.

– Én otthon vettem észre, az értékesítő egy szóval sem mondta, mire készülhetek. Felháborítónak tartom, hogy pont arra nem jó így az okostelefonom, amiért többek között megvettem – mesélte lapunknak B. Ferenc, aki a Vodafone-nál kötött előfizetői szerződést.

Net, de nem mindenre?
Net, de nem mindenre?

A Vodafone sajtóosztályán érdeklődésünkre közölték, „csak a korlátlan csomagok esetében (Red Basic és Red Plus) engedélyezi a cég mobil eszközökre letölthető alkalmazásokon (Skype, MSN, Viber, WhatsApp stb.) keresztül használt, internet alapú hanghívások indítását”, sőt az olcsóbb tarifáknál a chatelést is tiltják ezen programokkal.

– Ezeket a korlátozásokat kiegészítő adat opciók vásárlásával lehet feloldani – közölték a vállalat sajtóosztályán, bármit is jelentsen ez. Magyarán: havi további ezreseket kér a cég, hogy biztosítsa ezt a lehetőséget.

A vörös logós cég szerint ez egyébként világszerte bevett gyakorlat.

Kiderült, a másik két nagy, hazai szolgáltató, a Telekom és a Telenor is korlátoz, bár nem ilyen szigorúan.

A Telenor csak a két legolcsóbb díjcsomagjánál blokkolja a net alapú hívásokat, míg a Telekom is csak a kisebb adatforgalmat kínáló tarifáknál tesz így. A chates alkalmazásokat viszont ezek a cégek engedélyezik.

Érdekesség, hogy a Vodafone (linken a szabályzatuk) a mobilnet megosztását sem támogatja. A legtöbb okostelefon ugyanis ma már tud wifi hotspotként működni, azaz arról meg lehet osztani az internetet más készülékekkel. A Telekom és a Telenor az interneten fellelhető előfizetői szerződések szerint nem tesz ilyen korlátozást.

[box title=”Wifiről lehet” box_color=”#347cd5″]Habár a szolgáltatók tiltják bizonyos tarifáknál, hogy mobilnet segítségével Viberezzen vagy Skype-oljon az ember, ha az internetkapcsolatot wifin keresztül teremtjük meg, természetesen működnek a programok.[/box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő