20 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapHírzónaItalos kartonokat gyűjtenek az iskolások

Italos kartonokat gyűjtenek az iskolások

Több mint 170 oktatási intézmény és 44 ezer gyermek részvételével idén is megrendezik az iskolai és óvodai italos karton-gyűjtő programot országszerte 15 városban és 80 kisebb településen.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) kezdeményezésének célja, hogy rendszeres szelektív gyűjtésre nevelje a gyerekeket és rajtuk keresztül szüleiket – közölte a kezdeményezés kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

Az IKSZ italos karton-gyűjtő programjában a 2009/2010-es tanévi indulás óta összesen 248 tonna tejes és gyümölcsleves doboz gyűlt össze. Az így begyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok révén egy erdőnyi, mintegy 1700 felnőtt fa menekült meg a kivágástól. Tavaly a programban 303 oktatási intézmény mintegy 68 ezer 500 tanulója vett részt 20 városban és 60 kistelepülésen.

A kezdeményezésben résztvevő oktatási intézményeket a gyerekek által összegyűjtött italos kartondoboz mennyiségével arányosan, kilogrammonkénti 20 forintos díjazásban részesíti az IKSZ. Mindezen felül a tanév során 1,5 tonna szelektíven gyűjtött italos kartondobozért 100 ezer forint különdíj is jár a szorgalmasan gyűjtő intézménynek. Az év végi összesítésben a létszámarányosan legtöbbet gyűjtő iskola és óvoda is 100-100 ezer forintos jutalomban részesül.

Az idei gyűjtőprogramot az IKSZ a helyi kommunális szolgáltatók és önkormányzatok támogatásával Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Győrben, Szolnokon, Debrecenben, Egerben, Kaposváron, Nyíregyházán, Gödöllőn és környékén, Pécsett, Székesfehérváron, Tiszafüreden és térségében és Veszprémben rendezi meg.

A Magyarországon keletkező italos kartondoboz tömege meghaladja az évi 12 ezer tonnát. Hazánkban az italos kartondobozok szelektív gyűjtése elmarad az európai átlagtól, az IKSZ számításai szerint 77 százalék a kommunális szemét közé kerül. A szelektíven gyűjtött italos kartondobozok 6-7-szer is újrahasznosíthatók, az így visszanyert papírból készíthető például cipősdoboz, kéztörlő vagy egyéb papíripari termékek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő