12 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapHírzónaJobban megszűrnék, ki hajthat be a belvárosba

Jobban megszűrnék, ki hajthat be a belvárosba

Újabb terveket, elképzeléseket vár az önkormányzat annak kidolgozására, mi módon lehetne elektronikus módon szabályozni az autósok behajtását Pécs forgalomcsillapított övezetébe. Az első, erre vonatkozó beszerzési eljárás eredménytelenül zárult, így szükség van egy újabb kiírásra. A mai rendszer bonyolult, s nehezen ellenőrizhető – mondja az alpolgármester.

(Képünk illusztráció)

Nagy Csaba elmondta: a júniusban támogatott és kiírt, kiviteli tervi mélységig megpályáztatott beszerzési eljárás eredménytelenül zárult, ugyanis a megkeresett vállalkozók vagy nem adtak be ajánlatot, vagy elálltak az ajánlattételtől. A pályázat sikere és a tervezési munka megkezdése érdekében új – csökkentett tartalmú – ajánlattételi felhívást és ezzel együtt szerződéstervezetet készítettek a városházán.

A történelmi belváros forgalomszabályozása érdekében készülő rendszerterv megalkotására azért van szükség az alpolgármester szerint, mert jelenleg nehézkesen ellenőrizhető a védett zónákba való behajtás, bonyolult az engedélyek beszerzése, szabályozatlan a forgalomcsillapított körzetekben az áruszállítás.

Nagy Csaba kifejtette: különböző módon is megtörténhet a változtatás, ám a több nagyvárosban működő rendszer közül néhány nem érdemes a támogatásra. A védett övezetek fizikai korlátokkal (sorompókkal, földbe süllyedő oszlopokkal) való ellátása véleménye szerint költséges, s esztétikailag is rontana a városképen.

A legegyszerűbb és legolcsóbb az övezet lámpás beléptető rendszerrel való ellátása lehet – mondja. Ennek során csak az hajthat be a védett városrészbe, aki korábban egy elektronikusan megváltott engedélyt vagy bérletet szerez be. A technika rendszámfelismerő rendszerrel lenne kombinálva, így valóban csak az kapna zöld utat, akinek erre jogosultsága van – teszi hozzá Nagy Csaba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő