24 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapAbszolút Nő„Káros” környezetvédelem?

„Káros” környezetvédelem?

Előfordul, hogy bizonyos termékek vásárlásakor úgy hisszük, környezettudatosan cselekszünk, ám valójában ezekkel inkább ártunk a természetnek. A helyes, „zöld” gondolkodás nagyon fontos, nemcsak azért, mert másoknak jobbat teszünk, hanem önmagunknak is kedvezhetünk ezzel. Összegyűjtöttük a legismertebb tévhiteket.

Elsősorban le kell szögeznünk, hogy a környezettudatos életmód nem drágább, viszont gondolkodásmód-váltást és energiát igényel. Nehéz elzárni a csapot, ha megszoktuk, hogy folyik, miközben fogat mosunk, de a fáradság megéri – nem csak a környezetünknek, hanem nekünk is! Az alacsonyabb rezsiszámla, az egészségesebb táplálkozás és a „zöldebb” életmód csak javíthat életminőségünkön.

Íme a tévhitek:

Lebomló zacskók

Galambos Attila, a Zöld Fiatalok Egyesület koordinátora elmondta, hogy a lebomló műanyagzacskó csak egy marketingfogás, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen méreg kerülhet a környezetbe a lebomlása után. Lettnerné Berta Gabriella, a Pécsi Zöld Kör elnöke hozzátette, hogy a műanyag zacskó elemi szálai káros, nem látható egységekre bomlanak a talajban.

[note note_color=”#80f53d”]Vásárlóként vigyünk magunkkal kosarat vagy szatyrot, ne vegyünk se lebomló, se hagyományos zacskót![/note]

Zacskó

Energiatakarékos termékek cseréje

Lettnerné Berta Gabriella szerint az energiatakarékosság természetesen jó, ám a teljes, régi háztartási eszközkészlet cseréje energiatakarékosra nem mindig környezettudatos megoldás. Azok előállítási ára, a szállítása és a gyártása sokkal költségesebb lehet, mint ha maradnánk a régi megoldásoknál. Ha életünk során mindig a legújabbat és a legkorszerűbbet akarjuk megvenni, és évente lecseréljük a háztartási eszközöket, akkor az már nem környezettudatos.

[note note_color=”#80f53d”]Próbáljunk tartós, hosszú életű, minőségi energiatakarékos termékeket vásárolni![/note]

Ökológiai címkék

Galambos Attila szerint az ökológiai címkék olyan logók, amelyek azt hivatottak jelezni, hogy az adott terméket mennyire környezetbarát módon állították elő. Ezzel viszont az a baj, hogy minden országban más a logo szabályozása. Magyarországon például nincs jogszabály, ami tiltaná vagy korlátozná ezeknek a zöld címkéknek az alkalmazását. Így számos olyan kis piktogrammal  találkozhatunk, amiket a cégek önkényesen használnak – így semmilyen megbízható tartalom nincs a címke mögött.

[note note_color=”#80f53d”]Ha ökológiailag környezetbarát terméket szeretnénk venni, inkább kistermelőknél vásároljunk![/note]

Elektromos autó

A fosszilis üzemanyaggal működő autók leváltása elektromos vagy hidrogénnel működő kocsikra szintén részmegoldás. A Zöld Fiatalok Egyesületének koordinátora szerint azért, mert nem csak az üzemanyag-kibocsátás a legnagyobb probléma, hanem az autó helyfoglalása és az erőszakossága is. A városok zsúfoltsága és a balesetek száma is a környezettudatosság ügye. Az egészséges város víziójába az autó nem fél bele, hiszen nagy, gyors és agresszív, valamint maga után vonja az aszfaltozás igényét.

[note note_color=”#80f53d”]Ha környezettudatosan szeretnénk közlekedni, válasszuk a biciklit, amikor csak lehet![/note]

Source London

Szelektív hulladékgyűjtés

Galambos Attila elmondja, hogy a szelektív hulladékfeldolgozás is nehezen megoldott módszer manapság. Mivel iparrá alakult, ezért nem ösztönzi az embert arra, hogy magát a hulladéktermelést szüntessék meg. Ez így csak tüneti kezelés, hiszen egyes újrahasznosított termékeket, például a ruhákat nem tudjuk már újrahasznosítani – így a szelektíven gondolkodás csak halogatás.

[note note_color=”#80f53d”]A megoldás az, ha megpróbálunk egyáltalán nem termelni hulladékot – ennek a megvalósítása azonban a mai napig dilemma![/note]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő